2013. június 29., szombat

Diós, magvas kenyér

Kenyeret sütni ÉLVEZET. Ennyi. Nem több és nem kevesebb. De! Lehet, hogy mégiscsak több.
Életemben először sütöttem kenyeret. És átélhettem azt a CSODÁT, amikor a természet adta alapanyagokból megszületik a kenyér. Tényleg van egy varázsa, amikor a sütőből kenyér illat árad, amikor a ropogós héjú, meleg kenyeret megvágod, puha vajjal megkened, beleharapsz… Hmmmm!
Engem a sütés-főzésben mindig is az alkotás vonzott. Na, ez tényleg erről szól.
Ha van egy ráérős délutánod, próbáld ki te is.


Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
7 g szárított élesztő
1 tk. só
3,5 dl meleg víz
10 dkg magkeverék (pl. lenmag, tökmag, szezámmag)
5 dkg aprított dió
kevés olaj a tepsibe/sütőformába

  1. Tedd a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálba, majd apránként add hozzá a meleg vizet, miközben lágy tésztává dolgozod össze a hozzávalókat. Add hozzá a magkeveréket és a diót is. (Én eddig a fázisig géppel dolgoztam.)
  2. A tésztát borítsd sima, lisztezett felületre és itt folytasd tovább a gyúrást még kb. 5 percig, míg sima tésztát nem kapsz. (Ez már kézi feladat.)
  3. A tésztából formálj cipót, tedd egy tálba és hagyd 1 órán át kelni.
  4. Amikor a tészta megkelt, alaposan gyúrd át a tésztát. Tedd a kenyeret enyhén kiolajozott sütőformába vagy egy tepsin formázz belőle cipót és keleszd 30 percen keresztül.
  5. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Ezen a hőmérsékleten süsd a kenyeret 15 percig, majd 190 fokon további 30 percig. Tűpróbával ellenőrizheted a kenyér átsülését (ha a tűre nem ragad tészta, biztosan megsült).
  6. Miután kivetted a sütőből, rácson hagyd hűlni és utána szeletelheted.
Forrás: GoodFood magazin 2013. április

Nincsenek megjegyzések: