Kedves olvasóm!
Képzeld el a következő ételt. Mondom a hozzávalókat.
Képzeld el a következő ételt. Mondom a hozzávalókat.
Hosszú makaróni szálak aranyló, mustárral és sajttal gazdagított besamel mártásban megforgatva, vékonyra szeletelt sonkával lerakva és sajttal egybesütve. Így hangozna, ha egy étterem étlapján olvasnád.
Sikerült elképzelned? Ha igen, akkor nálad van a kép és itt a recept a megvalósításhoz.
Készülhet a sonkás-sajtos makaróni csőben sütve.
Sikerült elképzelned? Ha igen, akkor nálad van a kép és itt a recept a megvalósításhoz.
Készülhet a sonkás-sajtos makaróni csőben sütve.
Jó étvágyat hozzá!
Üdvözlettel,
A Karaván vezetője
Ui.: Remélem nem baj, hogy az olvadó sajt látványa helyett (nem lett volna igazán sokatmondó) most kivételesen a képzeletedre bíztam a vizuális megjelenítést. J
Ui.: Remélem nem baj, hogy az olvadó sajt látványa helyett (nem lett volna igazán sokatmondó) most kivételesen a képzeletedre bíztam a vizuális megjelenítést. J
Hozzávalók (4 nagy adaghoz):
5 dkg vaj
35 dkg makaróni
5 dkg liszt
8,5 dl tej
15 dkg cheddar sajt
10 dkg ementáli vagy Gruyere sajt
1 evőkanál mustár
25 dkg szeletelt sonka
só, bors
kevés zsiradék a sütőtál kikenéséhez
5 dkg vaj
35 dkg makaróni
5 dkg liszt
8,5 dl tej
15 dkg cheddar sajt
10 dkg ementáli vagy Gruyere sajt
1 evőkanál mustár
25 dkg szeletelt sonka
só, bors
kevés zsiradék a sütőtál kikenéséhez
Forró, lobogó vízben puhára főztem a tésztát, majd leszűrtem. A mártáshoz a vajat egy nagy lábasban megolvasztottam, hozzáadtam a lisztet és pár másodpercig kevergettem. Levettem a tűzről, majd fokozatosan hozzáöntöttem a tejet és csomómentesre kevertem. Visszatettem a tűzhelyre és állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főztem. Akkor jó, ha egy kanalat belemártva bevonja a kanál hátoldalát (ahogy mondani szokták: nem csöpög, hanem folyik). Forrás után pár perccel eléri ezt az állagot.
Lereszeltem a kétféle sajtot, és amikor a mártás elkészült, a sajt kétharmadát hozzáadtam. Addig kevergettem, amíg a sajt teljesen elolvadt benne és egyneművé vált. Ekkor hozzáadtam a mustárt, majd sóval, borssal ízesítettem.
A kifőtt és lecsepegtetett makarónit beleforgattam a mártásba és kiolajoztam egy sütőtálat. A rétegzéshez a makarónit elharmadoltam. A rétegek pedig így néztek ki: egy adag makaróni, egy réteg sonka ráfektetve, megint egy adag makaróni, egy réteg sonka és a végére a harmadik adag makaróni.
Megszórtam a félretett reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt átsütöttem.
Lereszeltem a kétféle sajtot, és amikor a mártás elkészült, a sajt kétharmadát hozzáadtam. Addig kevergettem, amíg a sajt teljesen elolvadt benne és egyneművé vált. Ekkor hozzáadtam a mustárt, majd sóval, borssal ízesítettem.
A kifőtt és lecsepegtetett makarónit beleforgattam a mártásba és kiolajoztam egy sütőtálat. A rétegzéshez a makarónit elharmadoltam. A rétegek pedig így néztek ki: egy adag makaróni, egy réteg sonka ráfektetve, megint egy adag makaróni, egy réteg sonka és a végére a harmadik adag makaróni.
Megszórtam a félretett reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt átsütöttem.

Forrás: Rachel Allen: Home Cooking
A kép innen származik: www.picasaweb.google.com
A kép innen származik: www.picasaweb.google.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése