2011. szeptember 22., csütörtök

Játék határok nélkül

Ki szeretne játszani? Tessék csak, tessék!
Mondok 8 meghatározást, mindegyik egy-egy zöldség vagy gyümölcs nevét takarja. Minden leírás mögött zárójelben találsz egy számot. A szám azt jelöli, hogy a szó hányadik betűjére van szükség a megfejtéshez. Ha ezeket egymás mellé teszed, megkapod a megfejtést a következő kérdésre: Milyen hangulatban fognak telni a következő hetek itt az Ízkaravánon?
Ezt a megfejtést küldd el az izkaravan@indamail.hu e-mail címre. Ha a szerencse is neked kedvez, akkor egy 5000 forint értékű vásárlási utalványt nyerhetsz, amit Dolce Vita gasztro webshopjában vásárolhatsz le, ahol táskák, konyhafelszerelések, élelmiszerek, könyvek közül válogathatsz majd.
A vásárlási utalványt elektronikus formában kapja meg a szerencsés nyertes, így nincsenek határok. A játékban bárki részt vehet országhatáron innen és túl.
A megfejtéseket szeptember 25-e (vasárnap) éjfélig várom.

Na, akkor kezdhetjük is, jöjjenek a meghatározások:
1. A káposztafélék családjába tartozó zöldség. Két részből, középen rózsákból és az ezeket közrefogó levelekből áll. Fehér rózsáiból készülhet leves, ehetjük rántva, de rakott ételként is megállja a helyét. Közeli rokona a brokkoli. (4)
2. A nyárelő egyik gyümölcse. Piros bogyós gyümölcs. Felszínén apró magvak találhatók. Vad őse a vadon növő szamóca. (4)
3. Egzotikus gyümölcs. Külseje kemény, pikkelyszerű, tetején szúrós levélkoszorú található. Húsa lédús, színe fehér vagy sárga, íze édes-savanykás. A fogyókúrák elengedhetetlen gyümölcse. A hawaii pizza gyümölcs feltéteként is ismert. (1)
4. Dél-Kínából származó citrusgyümölcs. A narancs „kistestvére”. A narancsnál kisebb, édesebb, valamint könnyebben hámozható és 8-12 gerezdje könnyebben elválasztható egymástól. (3)
5. Sötétlila színű gumós zöldség. Leginkább savanyított változatban fogyasztjuk, de ehető nyersen, sütve, párolva is. A borscs (az orosz hagyományos konyha egyik meghatározó ételének) alapanyaga. (1)
6. Indiából származó, belsejében szivacsos húsú zöldség. Törökparadicsom néven is ismert. A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga. A görög muszaka egyik fő alkotóeleme. (5)
7. Narancssárga színű gyökérzöldség. Fontos hatóanyaga a bétakarotin. Valószínűleg nem fogunk tudni jobban fütyülni tőle, de a látás épségének fenntartásához elengedhetetlen. (2)
8. Leveleszöldség, színe élénk zöld. Hőkezelése során térfogatának 7/8-át elveszti. Popeye, a tengerész is szereti. (1)

Sikerült megfejteni? Akkor már csak annyi dolgod van, hogy a megfejtést elküldöd az izkaravan@indamail.hu e-mail címre.

A sorsolásról és annak módjáról a jövő héten olvashatsz ugyanitt. Köszönöm, hogy velem játszottál. :)

A kép innen származik: http://xtrvaluedvds.com/popeye-dvd.html

2 megjegyzés:

Suncika (Anya) írta...

Szia!

Én azonnal csatlakoznék is, már elment az e-mail, de az indamailekre valamiért nem mindig érkeznek meg a leveleim, ezért jelzem itt is.
Köszi a lehetőséget és ha van kedved csatlakozz Te is az én blogjátékomhoz. :)
http://etelekestortak.blogger.hu/2011/09/12/jatek-suncikanal-1-fordulo
Szép estét!
Betty

Krisztina írta...

Szia Betty!

Köszi a csatlakozást és hogy biztos, ami biztos itt is jelezted részvételi szándékod.
A többi potenciális játékosnak mondom: mindenkinek visszajelzek az e-mailjére, így biztosan tudhatja, hogy megkaptam a megfejtését.

K.