2011. szeptember 11., vasárnap

Gasztro hírek - Jön a mesterséges hús

Új rovat indul az Ízkaravánon Gasztro hírek címmel. Táplálkozással, életmóddal kapcsolatos híreket, újdonságokat olvashattok majd itt, de lesznek hírek gasztronómiai rendezvényekről is.
Indításként egy érdekes hírt boncolgassunk: szeretnénk -e mesterségesen előállított húst enni?
A hírek szerint erre már nem kell sokáig várnia annak, aki nem ódzkodik az állati őssejtekből előállított fehér színű "hústól". Bár a kísérleti termék még nem kapott zöld utat, de máris sok kérdést vet fel. Vegetáriánus és állatvédő embereknek tényleges alternatívaként szolgálhat? A környezettudatos emberek ezt fogják választani a valódi hús helyett?
A szintetikus hússal visszaszorítható lenne az állattartás, mely a klímaváltozás egyik fő oka. Nem gondolnánk, de az állattartás az üvegházgáz kibocsátások 18 százalékáért felelős, míg a globális közlekedés kibocsátása "csak" 13,5%.
De tényleg ez a megoldás? Napjainkban, amikor egyre inkább kerüljük a minket körülvevő adalék- és műanyagokat, van ennek jövője? Én a valódi húsra szavazok és úgy gondolom, hogy szintetikus termékek előállítása helyett takarékosabban és hatékonyabban kéne bánnunk a Föld erőforrásaival. Talán ez jelentené a megoldást.
Ti mit gondoltok?

1 megjegyzés:

Doro írta...

Nagyon jó ötlet az új rovat, és hogy ilyen témákat is érintesz, illetve kicsit interaktívabbá teszed a karavánt.
Én is valódi hús párti vagyok, úgy gondolom, hogy az utánzat, egy mesterséges úton előállított "valami" soha nem pótolhatja az igazit.
A mesterséges hús mellett szóló érvek akár meggyőzőek is lehetnének, de szerintem az állattartással járó káros hatások visszaszorítására más úton kellene elindulni.