2015. február 23., hétfő

Ízkaraván már a Facebookon is!

Az Ízkaraván tovább halad és már elérhető a Facebookon is. :)
A téma természetesen továbbra is a gasztronómia, csak kicsit másképpen. Néhol kicsit több, néhol kicsit kevesebb, mint a blog.
Receptek, gondolatok, életérzések, egyebek rólam, tőlem, minden ami a blogba nem fér bele.
Karavánra fel!

2015. február 21., szombat

Tengerészkrém

Egy régebben nálam kallódó leírás alapján (már nem is tudom, honnan származik) készítettem a következő kenőkét.
Valamilyen sajttal (nálam mozzarella golyók) vagy tojással kiegészítve igazán finom szerintem.
Kenyérre vele!


Hozzávalók:
5 dkg puha vaj
5 dkg juhtúró
1 doboz olajos szardínia (az olaja is kell!)
1 evőkanál sör
1 evőkanál citromlé
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kiskanál mustár
só, bors

  1. Egy tálban keverd össze a puha vajat a juhtúróval és a szardínia olajával.
  2. Add hozzá a sört, a citromlét, a fokhagymát és a mustárt, majd jól keverd össze.
  3. Villával törd össze s szardíniát, és ezt is add a keverékhez. Keverd krémesre, majd ízlés szerint sózd, borsozd.

2015. február 15., vasárnap

Kapros-joghurtos kukorica-krémleves

Kevés olyan leves van, ami hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A hideg leveseket általában nem szoktuk melegen tálalni és fordítva.
De van néhány kivétel, ami nyugodtan fogyasztható így is, úgy is. Mint például ez a kukorica-krémleves, ami krémlevesként elég testes egy meleg leveshez, de citromos, frissítő íze miatt nyáron hűsítő levesként is kiválóan működik.


Hozzávalók:
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
35 dkg kukorica (kukoricacsőről lenyesve vagy fagyasztva)
6 dl csirkealaplé
só, bors
1 csokor kapor
5 dkg füstölt vékonykolbász
2 dl sűrű görög natúr joghurt
fél zöldcitrom

  1. A vajat és az olajat melegítsd fel egy lábosban. A vöröshagymát aprítsd finomra és dobd rá a zsiradékra. Sózd meg és kevergetve addig pirítsd, míg puha nem lesz.
  2. A lábost húzd le a tűzről. Add hozzá a hagymához a zúzott fokhagymát, keverd el, majd 3-4 evőkanálnyi kivételével add hozzá a kukoricát is.
  3. Öntsd hozzá az alaplevet, majd tedd vissza a lángra. Sózd, borsozd. A kapor szárát vágd fel és ezt is add hozzá. Fedd le és a forrástól számítva 6-7 percig főzd készre. Pürésítsd tumixgépben, majd öntsd vissza a lábosba.
  4. Aprítsd fel a kapor leveleket. Egy kis tálban keverd ki a joghurtot az aprított kapor 2/3-ad részével, a fél zöldcitrom kifacsart levével és 1 merőkanálnyi levessel, majd az egészet keverd bele a levesbe.
  5. A vékonykolbászt kockázd fel. Egy serpenyőt zsiradék nélkül hevíts fel és a kolbászt néhány perc alatt süsd meg benne. Forgasd bele a félretett kukoricát is.
  6. A levest ízlés szerint sózd, borsozd és a kapor félretett 1/3-ad részével, valamint a kolbászos kukoricával tálald.
 Forrás: Stahl magazin 2014. nyár

2015. február 10., kedd

Házi májkrém

Mai kényelmes világunkban sok mindent elénk tesznek, így általában már nem sütünk otthon lisztből kenyeret, nem főzünk zöldségekből alaplevet, nem készítünk paradicsomból ketchupot és nem csinálunk májból májkrémet - tisztelet a kivételnek. Pedig adnák magukat!
Legtöbbször én is a bolti variációkat veszem, de ha tudunk, néha szánjunk időt a házi megvalósításra is. Megéri.

 


Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
5 dkg szalonna
só, bors
1 dl száraz fehérbor (én vízzel helyettesítettem)
5 evőkanál főzőtejszín
1 teáskanál mustár




  1. A szalonnát kockázd fel és alacsony lángon egy serpenyőben süsd ki a zsírját.
  2. A hagymát szeleteld fel, a májat vágd nagyobb darabokra.
  3. A májat és a hagymát add a szalonnához. Kevergetve pirítsd át, majd borssal fűszerezd.
  4. Öntsd rá a fehérbort (vagy vizet) és lefedve párold 10 percig.
  5. Add hozzá a tejszínt és fedő nélkül sűrítsd be.
  6. Botmixerrel turmixold, majd sóval és mustárral ízesítsd.
Forrás: Nagy Tünde: Konyhatündérképző