2015. február 15., vasárnap

Kapros-joghurtos kukorica-krémleves

Kevés olyan leves van, ami hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A hideg leveseket általában nem szoktuk melegen tálalni és fordítva.
De van néhány kivétel, ami nyugodtan fogyasztható így is, úgy is. Mint például ez a kukorica-krémleves, ami krémlevesként elég testes egy meleg leveshez, de citromos, frissítő íze miatt nyáron hűsítő levesként is kiválóan működik.


Hozzávalók:
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
35 dkg kukorica (kukoricacsőről lenyesve vagy fagyasztva)
6 dl csirkealaplé
só, bors
1 csokor kapor
5 dkg füstölt vékonykolbász
2 dl sűrű görög natúr joghurt
fél zöldcitrom

  1. A vajat és az olajat melegítsd fel egy lábosban. A vöröshagymát aprítsd finomra és dobd rá a zsiradékra. Sózd meg és kevergetve addig pirítsd, míg puha nem lesz.
  2. A lábost húzd le a tűzről. Add hozzá a hagymához a zúzott fokhagymát, keverd el, majd 3-4 evőkanálnyi kivételével add hozzá a kukoricát is.
  3. Öntsd hozzá az alaplevet, majd tedd vissza a lángra. Sózd, borsozd. A kapor szárát vágd fel és ezt is add hozzá. Fedd le és a forrástól számítva 6-7 percig főzd készre. Pürésítsd tumixgépben, majd öntsd vissza a lábosba.
  4. Aprítsd fel a kapor leveleket. Egy kis tálban keverd ki a joghurtot az aprított kapor 2/3-ad részével, a fél zöldcitrom kifacsart levével és 1 merőkanálnyi levessel, majd az egészet keverd bele a levesbe.
  5. A vékonykolbászt kockázd fel. Egy serpenyőt zsiradék nélkül hevíts fel és a kolbászt néhány perc alatt süsd meg benne. Forgasd bele a félretett kukoricát is.
  6. A levest ízlés szerint sózd, borsozd és a kapor félretett 1/3-ad részével, valamint a kolbászos kukoricával tálald.
 Forrás: Stahl magazin 2014. nyár

Nincsenek megjegyzések: