Kiskertemben uborka, reákapott a róka…, szól a gyerekdal.
Na, ezt most írjuk át egy kicsit. Nagynéném kiskertjében mángold, amire én
kaptam rá. Pontosabban amiből én kaptam egy adagot. És ebből olyat akartam
készíteni, ami nem a megszokott. Tehettem volna pl. tojáslepényre vagy
tejszínes tésztára, de én rizzsel gazdagítottam és így sütöttem meg.
Bennem két kérdés vetődött fel, mi a különbség a mángold és
a spenót között és mi az a tian?
A mángold nem spenót, bár ízében hasonló. A cékla rokona,
fehér céklának is nevezik. Nagyon értékes növény, egyesíti magában a spenót, a
sárgarépa, a spárga értékes összetevőit. Csekély energiatartalma és magas
rosttartalma van, könnyen emészthető.
A tian pedig a tűzálló agyagedény provence-i elnevezése,
amiben ez az étel hagyományosan készül.
És akkor a rövid ismertető után, hogy tudjuk, hogy mit
eszünk (és miben), lássuk a receptet.
Hozzávalók:
175 g barna rizs
olívaolaj
450 g mángold vagy spenót levél
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. frissen aprított petrezselyem
125 g cheddar sajt
2 tojás
só, bors
2-3 ek. zsemlemorzsa
2-3 ek. reszelt parmezán sajt
- Öblítsd le a rizst és főzd puhára. A mángoldot tisztítsd meg és többször mosd át.
- Egy lábasban hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat és forgasd át rajta a mángold leveleket. Kb. 3 percig kevergesd, amíg össze nem esik és fényes nem lesz az olajtól.
- Vedd le a tűzről és keverd bele a főtt rizst, a fokhagymát, a petrezselymet. Reszeld hozzá a cheddar sajtot is és ezzel is keverd el.
- Add hozzá a felvert tojásokat, keverd össze, majd ízesítsd sóval, borssal.
- Kanalazd át a keveréket egy hőálló tálba, szórd meg a tetejét zsemlemorzsával és reszelt parmezán sajttal.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Az ételt locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal és a sütőbe téve fedetlenül süsd 30-40 percig, míg a teteje ropogósra nem pirul.
1 megjegyzés:
Én még sose vettem/etetem mángoldot [vagy mangold? - mert a helyesírás ellenőrző ki akarja javítani:) ], de most kaptam nagyon frisset a piacon és bár nem tudtam, mit is kezdek majd vele, azért megvettem a nénikétől.
Aztán elkezdtem keresni a interneten, hogy mit is kezdjek vele és szerencsére nagyon gyorsan megtaláltam a receptedet. És el is készítettem :)
Pár dolog nem volt itthon elérhető, így cheddar helyett morzsolt juhtúrót kapott, zsemlemorzsa helyett durvára tört zabpehellyel szórtam meg és még karikáztam hozzá fekete olívabogyót. De így is isteni lett. :)
Nagyon köszönöm a receptet. Mindenkinek melegen ajánlom! :)
Megjegyzés küldése