2013. augusztus 31., szombat

Gasztro hírek – A brokkoli szubjektivitása

Szereted a brokkolit? Vagy nem? Az ízlés szubjektív dolog. De mikor is tudatosul ez bennünk?
Egy kísérlet rámutatott arra, hogy már egészen pici babák képesek annak megértésére, hogy teljesen szubjektív dolog, hogy ki mit szeret.
Tizennégy és tizennyolc hónapos babákkal végezték a kísérletet, melynek a babákon kívül a másik főszereplője a brokkoli volt.
A babák elé két tálat helyeztek, egyet finom rágcsálnivalókkal, egyet pedig nyers brokkolival. 
A kísérletvezető a babák előtt először úgy evett a két tálból, ahogy a babák is tették volna, a rágcsálnivalót örömmel, a nyers brokkolit undorral fogyasztotta el. Amikor a kísérletvezető a rágcsálnivalóból kért, a kisebb és a nagyobb babák is örömmel adtak neki belőle.


Másodszorra a kísérletvezető a rágcsálnivalót ette undorral és a brokkolit örömmel. Amikor a kisebb babáktól a brokkoliból kért, ők újra örömmel adtak belőle. Azonban a nagyobb babák már furcsállották a helyzetet és elgondolkodtak: „Ebből a rossz ízű brokkoliból kér? Biztos?” De végül adtak neki.

Életünk tizennegyedik és a tizennyolcadik hónapja között „ébredünk rá arra” és tanuljuk meg, hogy az embereknek szubjektív szempontrendszerük van, így az ízlés és a „ki mit szeret” kérdése szubjektív dolog.

Forrás: Mindennapi pszichológia 2013/4 (Szalay Ágnes)
A kép innen származik: http://www.babaradio.ro/?attachment_id=1232

Nincsenek megjegyzések: