2009. június 28., vasárnap

Göngyölt cukkini

A mélyhűtőm kiürült, a Behajtani tilos! bejegyzés sorozat ezzel véget ért. Most már friss alapanyagokból főzhetek kedvemre. Palettára kerülhetnek a friss ZÖLDségek. Közülük a spenót, a cukkini és a brokkoli nálam minden mennyiségben és formában jöhet.
Ez a tekercs a cukkini ötletes, mutatós és leginkább ízletes felhasználási formája. Tökéletes könnyű nyári ebéd vagy vacsora.

Hozzávalók (2 személyre):
50 dkg cukkini

10-12 dkg felszeletelt főtt füstölt tarja
10 dkg reszelt sajt
6 dkg vaj vagy margarin
2 dl tejföl

A cukkinikat megmostam, meghámoztam, a végüket levágtam és húsukat hosszában 2 mm vastag szeletekre vágtam. A szeleteket sóval bedörzsöltem és egy óráig állni hagytam. Miután levet eresztettek, vízzel lemostam és a nedvességet papírtörlővel leitattam róluk. (Az eredeti recept alapján nem szükséges lemosni, csak leitatni a nedvességet).
Minden cukkiniszeletre sonkaszeletet fektettem, a közepére csipetnyi sajtot raktam és a cukkinit összegöngyölve fogvájóval megtűztem.
A tekercseket tűzálló tálba fektettem, vajdarabkákat raktam rájuk és bevontam tejföllel. A maradék sajtot a tetejére szórtam és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.

Forrás: F. Nagy Angéla: Szinglik szakácskönyve

5 megjegyzés:

Milene írta...

Ez nagyon jól hangzik. Felkerült a kipróbálandó kaják listájára!

Krisztina írta...

Örülök, hogy tetszik. Érdemes kipróbálni.

Unknown írta...

Én nagyon szeretem a cukkinit és mivel a kertünkben elég szép mennyiségben terem (vannak kb. 70 cm-esek is!), ezért mindenfélére ki szoktuk próbálni (lecsó, "pörkölt", töltött cukkini stb.), de ezt a receptet még nem ismertük, úgyhogy legközelebb sorra kerül!

Krisztina írta...

Többfajta cukkini is terem nálatok? Pl. sárga cukkini? Izgatja a fantáziám ez a fajta, szívesen kipróbálnám (pl. a zölddel kombinálva), de sajnos piacon sehol nem látok.

Unknown írta...

Nekünk, kérlek, csíkos cukkinink van! (Bár ő belül u.olyan zöld...)Ha még maradt belőle, hétvégén azért lefényképezem neked :)