2012. november 16., péntek

Lila hagymás lepény

Volt már póréhagymás, vöröshagymás, és most itt van a lila hagymás változat. Miből is? Hát lepényből. Az eddigieknél egészségesebb tészta alappal készült, a vajas tésztához képest harmadannyi vajat tartalmaz csak.


Hozzávalók:
A tésztához:
175 g sütőporos liszt (én egy zacskó sütőport adtam 165 g teles kiőrlésű liszthez)
25 g hideg vaj
1 csipet só
100 g joghurt
4 ek. tej

A töltelékhez:
55 dkg lila hagyma (lehetőleg nagy fej hagymák, ebből kb. 3 db)
2 ek. olaj
2 közepes tojás
200 ml tejföl (12%-os)
1 tk. kakukkfűlevél
1 tk. dijoni mustár
25 g Gruyére sajt reszelve (én ementáli sajttal helyettesítettem)
só, bors

Így készítsd:
  1. Pucold meg a hagymákat és vágd félbe, majd vékony cikkekre őket. Az olajat melegítsd  fel egy tapadásmentes lábosban és tedd bele a hagymát. 20 percig párold fedő alatt, néha kavard meg. Ha szükséges, pici vizet önts alá.
  2. Amíg a hagyma párolódik, elkészítheted a tészta alapot. A lisztet, a sütőport és a sót tedd egy tálba és keverd el. Add hozzá a kis kockákra vágott hideg vajat is, majd morzsold szét a liszttel. Keverd bele a joghurtot és a tejet is. Dolgozd össze a tésztát, majd formálj belőle cipót.
  3. A tésztával bélelj ki egy kerek lepényformát úgy, hogy annak peremére is feljöjjön. Ezt lehet a tészta előre történő kinyújtásával és tálba helyezésével, de lehet a formába történő belenyomogatással is. Én ez utóbbi módszert alkalmaztam.
  4. A tojásokat verd fel, keverd bele a tejfölt, kakukkfüvet, mustárt és fűszerezd sóval, borssal.
  5. Amikor a hagyma puhára párolódott, vedd le a tűzről, a felét simítsd el a tésztán és szórd meg a sajt felével. Öntsd rá a tojásos krémet, majd szórd rá a maradék hagymát és a végén a sajtot.
  6. A sütőt 200 fokra melegítsd elő, a lepényt tedd a sütőbe és 30 percig süsd.
 Forrás: BBC GoodFood magazin 2012. I. évf. 9. szám

Nincsenek megjegyzések: