2012. október 2., kedd

Szardíniás spagetti

Húgom nagy görög rajongó, így egy ideje a mi életünkbe is beköltözött Görögország. Szeretünk „görögül” főzni, görög zenét hallgatni. Szeretjük a görög hangulatvilágot és mindent, ami felidézi ezt. Így vagyunk a Görögországban játszódó filmekkel (ajánlom a Mamma Mia-t mindenkinek, aki jobb kedvre szeretne derülni) és a mediterrán hozzávalókkal is. Ez az étel tele van az utóbbiakkal: hal, kapribogyó, olajbogyó... 
Már csak egy pohár bor hiányzik meg a tenger morajlása és teljes a nyár hangulatát idéző idilli kép.


Hozzávalók:
40 dkg spagetti (szerintem elég 25 dkg is, így a mártás jobban érvényesül)
1 ek. olívaolaj
2 zúzott fokhagymagerezd
csipetnyi őrölt chilipaprika (elhagyható)
227 g darabolt konzerv paradicsom
2x95 g tisztított, filézett paradicsomos szardínia konzerv
100 g magozott, apróra vágott olajbogyó (fekete)
1 ek. lecsöpögtetett kapribogyó
fél csokor apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
  1. A spagettit nagy lábos forrásban lévő vízben főzd puhára, majd szűrd le.
  2. A szószhoz egy közepes méretű lábasban melegítsd fel az olajat és 1 percig süsd benne a fokhagymát.
  3. Add hozzá az őrölt chilit, a paradicsomot és a szardíniát, majd folyamatosan kevergesd, hogy szétmorzsolódjon a hal.
  4. Melegítsd 2-3 percig, majd add hozzá az olajbogyókat, a kapribogyókat és a petrezselyem nagy részét. Az egészet alaposan keverd össze.
  5. A szószhoz adagonként add hozzá a tésztát és jól keverd össze, hogy a szósz mindenhol bevonja a szálakat.
  6. Tálaláskor szórd meg a maradék petrezselyemmel.

Forrás: BBC GoodFood magazin 2012. évf. 1. szám

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Kriszta!

Ha már görög és Mamma mia!, akkor mi a helyzet az oregánós ételekkel? Jó lenne egy igazán jó receptet találni oregánóval (a görög salátán túl)... Van jó ötleted esetleg? :)

Emese

Krisztina írta...

Szia Emese!
Egyelőre nincs igazán jó ötletem, de gondolkodom. :)

Anazar írta...

Igen, a Mamma Mia tényleg jó kedvet csinál ;-)