2008. augusztus 24., vasárnap

VKF XVIII. - Túrófagyi piros öntettel

A VKF XVIII. fordulójára Ízbolygó meghirdette a túró-hadműveletet, mely során a kötények felkötése és különleges túrós ételek készítése volt a feladat.
Nem is gondolná az ember, hányféle ételben/ételhez használunk túrót! De nekem valahogy mégis leginkább az édességekhez köthető ez a hozzávaló. Először úgy gondoltam, hogy gyümölcsös túrótortát készítek, de aztán ráakadtam az alábbi receptre Stahl Judit egyik szakácskönyvében, és ez lett a befutó. Mutatós és üdítő nyári nyalánkság.

Hozzávalók (8 adaghoz):
A fagyihoz:
10 dkg méz
10 dkg porcukor
1 és fél deci víz
1 evőkanál vaníliaaroma (én ezt a porcukorhoz adott 1 zacskó vaníliás cukorral helyettesítettem)
2 citrom
25 dkg félzsíros túró
30 dkg joghurt

Az öntethez:
1 csomag felengedett, 30 dekás mélyhűtött erdei gyümölcs
5 dkg porcukor
fél citrom
3-4 evőkanál víz

Díszítéshez mandulaforgács használható (saját ötlet, a recept nem írja)

A mézet, a porcukrot és a vaníliás cukrot egy kis lábosba tettem, hozzáöntöttem a vizet, és gyengéd lángon kevergetve felmelegítettem. Amikor a méz és a cukor feloldódott, levettem a tűzről. Hozzáadtam a megmosott citromok héját és az egyiknek a levét. (Aki vaníliaaromát használ, azt itt tegye bele.) Megvártam, amíg kihűlt ez a szirup és kb. 2 órára a hűtőbe tettem (jó hidegre kell hűteni).
A 2 óra leteltével turmixgépbe raktam a túrót, a joghurtot és a kihűtött szirupot, majd simára turmixoltam. Az elkészült masszát egy 20x30 centis aránylag lapos műanyag dobozba öntöttem és a mélyhűtőbe raktam.
Másfél óra elteltével a dermedésnek indult fagyit villával alaposan átkapargattam, átkevergettem, hogy a kialakulóban lévő jégkristályokat összetörjem. Ezután visszatettem a fagyit és ezt a műveletet még négyszer megismételtem félórás időközökben. Az utolsó átkeverés után a fagyit végleges helyére, egy kisebb műanyag dobozba költöztettem és tálalásig a mélyhűtőbe raktam.
A piros öntet elkészítéséhez a turmixgépbe szórtam a teljesen felolvadt erdei gyümölcskeveréket és a porcukrot. Ráreszeltem a megmosott fél citrom héját, hozzáadtam a fél citrom levét és 4 evőkanál vizet, majd az egészet összeturmixoltam.
A fagyit tálalás előtt 15-20 perccel elővettem a fagyasztóból, hogy egy kicsit felengedjen. A gombócok tetejére csurgattam a gyümölcs öntetet és díszítésként megszórtam még mandulával is.

Forrás: Stahl Judit: Büntetlen örömök

2008. augusztus 19., kedd

Visszatértem!

Utolsó bejegyzésem óta sok idő eltelt. Nem tudtam, hogy ilyen a nyár egy blogger életében! :)
A július még a munka jegyében telt (talán az év leghúzósabb időszaka volt), majd pihenni mentem. Általában előre tervező típus vagyok, de ezzel a nyaralással ez nem valósult meg. Pár nappal az utazás előtt foglaltam szállást a Thermal Hotel Visegrád Szállodában. Szerencsémre a kiválasztott időpontra volt szoba, és még gyönyörű dunai kilátást is kaptunk.

Finomakat ettünk, élveztük a teljes ellátást. A svédasztalon megtalálható volt minden, mit egy reggelihez/vacsorához az ember kívánhat. A pincérek figyelmesek voltak, az üresedő tálakat a svédasztalon a szakácsok rögtön újratöltötték.
Esténként két levesből lehetett választani. Volt pl. húsleves maceszgombóccal, zellerkrémleves, tejszínes brokkolikrém leves, kolbászos lencseleves.
A főételek között megtalálható volt a tészta (penne háromsajt mártásban), a hús (borjúsült balzsamos szilvával, zúzapörkölt, lecsós csirke, hortobágyi palacsinta) és a hal is (ez általában zöldséggel rakva és sütve). Édességből is választhattunk minden nap. Volt Sacher torta, madártej, hogy csak a szívemhez legközelebb állókat említsem.

Az ételek a nagy átlag ízlésének megfelelően voltak elkészítve. Ízük, minőségük, felszolgálásuk kifogástalan volt. Egy szívfájdalmam volt csak, hogy a szakács nem igazán volt kreatív. Bonyolultabb, ötletesebb ételkompozíciókat vártam (főleg a halak és a vegetáriánus ételek terén).
Ezt az egyet leszámítva (és én ezen mindenevőként könnyen túlléptem), nagyon jól éreztük magunkat. És eldöntöttük, ide még biztosan visszatérünk.

A svédasztalos kép forrása: www.thv.hu