2008. augusztus 24., vasárnap

VKF XVIII. - Túrófagyi piros öntettel

A VKF XVIII. fordulójára Ízbolygó meghirdette a túró-hadműveletet, mely során a kötények felkötése és különleges túrós ételek készítése volt a feladat.
Nem is gondolná az ember, hányféle ételben/ételhez használunk túrót! De nekem valahogy mégis leginkább az édességekhez köthető ez a hozzávaló. Először úgy gondoltam, hogy gyümölcsös túrótortát készítek, de aztán ráakadtam az alábbi receptre Stahl Judit egyik szakácskönyvében, és ez lett a befutó. Mutatós és üdítő nyári nyalánkság.

Hozzávalók (8 adaghoz):
A fagyihoz:
10 dkg méz
10 dkg porcukor
1 és fél deci víz
1 evőkanál vaníliaaroma (én ezt a porcukorhoz adott 1 zacskó vaníliás cukorral helyettesítettem)
2 citrom
25 dkg félzsíros túró
30 dkg joghurt

Az öntethez:
1 csomag felengedett, 30 dekás mélyhűtött erdei gyümölcs
5 dkg porcukor
fél citrom
3-4 evőkanál víz

Díszítéshez mandulaforgács használható (saját ötlet, a recept nem írja)

A mézet, a porcukrot és a vaníliás cukrot egy kis lábosba tettem, hozzáöntöttem a vizet, és gyengéd lángon kevergetve felmelegítettem. Amikor a méz és a cukor feloldódott, levettem a tűzről. Hozzáadtam a megmosott citromok héját és az egyiknek a levét. (Aki vaníliaaromát használ, azt itt tegye bele.) Megvártam, amíg kihűlt ez a szirup és kb. 2 órára a hűtőbe tettem (jó hidegre kell hűteni).
A 2 óra leteltével turmixgépbe raktam a túrót, a joghurtot és a kihűtött szirupot, majd simára turmixoltam. Az elkészült masszát egy 20x30 centis aránylag lapos műanyag dobozba öntöttem és a mélyhűtőbe raktam.
Másfél óra elteltével a dermedésnek indult fagyit villával alaposan átkapargattam, átkevergettem, hogy a kialakulóban lévő jégkristályokat összetörjem. Ezután visszatettem a fagyit és ezt a műveletet még négyszer megismételtem félórás időközökben. Az utolsó átkeverés után a fagyit végleges helyére, egy kisebb műanyag dobozba költöztettem és tálalásig a mélyhűtőbe raktam.
A piros öntet elkészítéséhez a turmixgépbe szórtam a teljesen felolvadt erdei gyümölcskeveréket és a porcukrot. Ráreszeltem a megmosott fél citrom héját, hozzáadtam a fél citrom levét és 4 evőkanál vizet, majd az egészet összeturmixoltam.
A fagyit tálalás előtt 15-20 perccel elővettem a fagyasztóból, hogy egy kicsit felengedjen. A gombócok tetejére csurgattam a gyümölcs öntetet és díszítésként megszórtam még mandulával is.

Forrás: Stahl Judit: Büntetlen örömök

Nincsenek megjegyzések: