2008. október 9., csütörtök

Sajtos brokkolikrémleves

Nem szoktam zacskós levest enni. Nem szeretem őket, többségüknek olyan sós egyeníze van. Nem is beszélve a többi rossz tulajdonságukról.
Persze egyszer-egyszer én is eszek "műételeket" és egy ilyen alkalommal próbáltam ki a zacskós brokkolikrémlevest. Meg kell mondjam, pozitívan csalódtam, mert nagyon finom volt (legalábbis nekem nagyon ízlett). Pár hónapra rá egy reklám recept mintakártyán találkoztam újra a brokkolikrémleves receptjével. Kipróbáltam. Egyszerű, finom leves kerekedett belőle.

Hozzávalók (4 adaghoz):
50 dkg brokkoli
30 dkg burgonya
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 húsleveskocka
2 dl tejszín
só, őrölt bors
15 dkg cheddar vagy gouda sajt

A brokkolit rózsáira szedtem és megmostam. A burgonyát meghámoztam, megmostam és apró kockákra vágtam. A hagymát meghámoztam, felaprítottam. A fokhagymát megpucoltam, lereszeltem.
A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároltam. A brokkolit és a burgonyát hozzáadtam és a tűzön rövid ideig kevergettem.
Fél liter vízzel felöntöttem, a leveskockát belemorzsoltam, a tejszínt hozzáöntöttem és lefedve kb. 15 percig főztem, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhult.
A sajtot durvára reszeltem. Amikor a krumpli és a brokkoli is megpuhult, a levest mixerrel pépesítettem, majd sóztam, borsoztam. 10 dkg sajtot a meleg leveshez adtam, majd ahogy elkezdett olvadni, bele is kevertem. Mivel a leves egy kicsit sűrűbb lett, mint ahogy én szeretem, egy kevés tejjel higítottam, majd a maradék sajttal megszórva tálaltam.

Nincsenek megjegyzések: