2008. október 20., hétfő

Pulykarizottó

Édesanyám nem szokott rizottót főzni. Valószínűleg, mert a család férfi tagjai nem szeretik. Igaz, ezt a variációt még nem kóstolták. A zöldséges rizs sztereotípiája után ez a rizottó pozitív csalódást okoz mindenkinek. A pulykamellfilé a májjal, egy kis zöldborsóval és gombával... paradicsomos mártással és sajttal...Lehet ezt nem szeretni?

Hozzávalók (6 adaghoz):
40 dkg rizs (én most barna rizst használtam)
8 dkg vaj vagy 8 evőkanál olaj

20 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
1 vöröshagyma
40 dkg pulykamellfilé
30 dkg pulykamáj (én csirkemájjal helyettesítettem)
20 dkg csiperkegomba
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 kiskanál majoránna
1 csokor petrezselyem
12 dkg reszelt sajt

A rizst átválogattam, átmostam, majd a fele olajon kevergetve megpirítottam. Kétszeres mennyiségű forró vizet öntöttem rá, 1 kiskanál sóval ízesítettem és a fagyasztott borsót belekevertem. Lefedve addig főztem, míg el nem főtte a levét, majd a lángot elzárva még kb. negyed órát puhult a fedő alatt.
A hagymát megtisztítottam és finomra aprítottam. A pulykamellet és a májat 1,5 centis kockákra vágtam. A gombát megmostam, majd cikkekre daraboltam.
A hagymát a maradék olajon nagy lábasban 2-3 perc alatt megfonnyasztottam. A húst rádobtam, 2 percig pirítottam. Ez után következett a máj, majd a gomba. 6-7 percig együtt pirítottam őket, aztán 1 kiskanál sóval ízesítettem, megborsoztam, a majorannával és az apróra vágott petrezselyemmel fűszereztem. Nagy lángon, még kb. 2 percig pirítottam. Zsírjára kellett volna sülnie, de mivel az enyém túl sok levet eresztett, így a levét leöntöttem.
A tűzről levéve először a fele sajtot, majd a puha borsós rizst is belekevertem. A maradék sajttal megszórtam és paradicsomos mártással tálaltam.

Forrás: Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem

1 megjegyzés:

Doctor Pepper írta...

hello, kaptál egy hógolyót!

http://csakapuffin.blogspot.com/2008/10/gabojsza-s-garffyka-is-tovbbgurtotta.html