2015. január 4., vasárnap

Almás zellerkrémleves

Sokféle levest ismerek és szeretek, eléggé leveses vagyok. Főleg így télen. Kedvenceim listája változó, de most felkerült rá egy biztos befutó.
Önmagában sem vagyok rosszban a zellerkrémlevessel, de az alábbi felturbózott változat nagyon-nagyon jó. Zeller, alma, batáta, rajta a leves melegétől olvadó kéksajt és a diódarabkák, hmmm, isteni!


Hozzávalók:
1 közepes méretű zellergumó
2 alma
1 közepes méretű batáta (édesburgonya)
olaj, só, bors
fűszerek: kakukkfű, snidling, petrezselyem, szerecsendió
2 dl tejszín
a tálaláshoz: petrezselyem, dió és kéksajt

  1. A zellergumót, az almát és a batátát hámozd meg és mindegyiket vágd kockákra.
  2. Egy nagyobb lábosban hevíts fel 1 evőkanál olajat és a zellert mérsékelt tűzön pirítsd át rajta.
  3. Add hozzá a felkockázott almát és batátát is. Sózd, borsozd, a fűszerekkel ízesítsd.
  4. Engedd fel annyi vízzel, ami bőven ellepi és 20-25 perc alatt főzd puhára. Amikor minden megpuhult, húzd le a tűzről és botmixerrel pürésítsd.
  5. Helyezd vissza a lángra és add hozzá a tejszínt. Ezzel forralj még egyet rajta. Ha szükséges, sóval, borssal állítsd még be az ízét.
  6. Apróra vágott petrezselyemmel, kéksajttal és dióval megszórva tálald.
Ezt a receptet a Stahl magazin 2014. augusztusi különszámában találod meg.

Nincsenek megjegyzések: