A vajastésztához:
1 csipet só
175 g liszt (én teljes kiőrlésű lisztet használtam)
85 g kemény vaj vagy margarin, kis kockákra vágva
1 db tojás
2-3 kávéskanál hideg víz
A töltelékhez:
80 dkg póréhagyma (tisztítás után fél kg)
5 dkg vaj (én olajat használtam)
só és frissen őrölt bors
2 tojás
2 dl tejszín
1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
A tésztához a lisztet és a sót egy tálba szitáltam és hozzá morzsoltam a vajat. Amikor a keverék már finomra darált kenyérmorzsához hasonlított, a liszt közepében kialakított mélyedésbe beleütöttem a tojást és hozzáadtam 2 kávéskanál vizet. Egy kés hegyével elkevertem, majd kemény tésztává gyúrtam. A kész tésztát felhasználásig (kb. fél óra) a hűtőbe raktam. (Ha nem használjuk fel azonnal, legfeljebb 2 napig a hűtőben eláll.)
A töltelékhez a póráhagymákról levágtam a (sötét)zöld részeket és a gyökeret. A megmaradt szárakat megmostam és 1 cm-es darabokra karikáztam. Az olajat felforrósítottam, a pórékarikákat rádobtam, sóztam, borsoztam. Jól összekevertem és lefedve mérsékelt tűzön 20-25 perc alatt - miközben néha megkevertem - puhára pároltam. Miután elkészült, hűlni hagytam.
Kézi habverővel összedolgoztam a tojásokat a tejszínnel, majd fakanállal hozzákevertem a már langyosra hűlt póréhagymát. Az így kapott tölteléket sóval, borssal, szerecsendióval fűszereztem.
A hűtőből kivettem a tésztát, majd egy 23 cm átmérőjű formába reszeltem a reszelő nagylyukú oldalán. Ujjaimmal addig nyomkodtam, míg a formát a peremével együtt szépen kibélelte. A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Az elkészült tölteléket a tésztába öntöttem, elsimítottam és 1 óráig sütöttem.
A tészta forrása: Ízek a világból - Egytálételek (Reader's Digest Válogatás)
A töltelék forrása: Stahl Judit: Végre otthon!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése