2011. január 19., szerda

Flamand hagymás lepény

Ezt a lepényt még a karácsonyi készülődés időszakában sütöttem. Lefényképeztem és egy téli hangulatú bejegyzést terveztem hozzá írni, de akkor nem volt rá időm. Aztán kitavaszodott. Nyiladozó virágok és megdőlő melegrekordok mellett meg mégsem írhatok zúzmarás fákról! Úgyhogy idáig húztam-halasztottam és ma időjárástól függetlenül megosztom mindenkivel. :)

Hozzávalók:
A vajastésztához:
1 csipet só
175 g liszt (én teljes kiőrlésű lisztet használtam)
85 g kemény vaj vagy margarin, kis kockákra vágva
1 db tojás
2-3 kávéskanál hideg víz

A töltelékhez:
80 dkg póréhagyma (tisztítás után fél kg)
5 dkg vaj (én olajat használtam)
só és frissen őrölt bors
2 tojás
2 dl tejszín
1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

A tésztához a lisztet és a sót egy tálba szitáltam és hozzá morzsoltam a vajat. Amikor a keverék már finomra darált kenyérmorzsához hasonlított, a liszt közepében kialakított mélyedésbe beleütöttem a tojást és hozzáadtam 2 kávéskanál vizet. Egy kés hegyével elkevertem, majd kemény tésztává gyúrtam. A kész tésztát felhasználásig (kb. fél óra) a hűtőbe raktam. (Ha nem használjuk fel azonnal, legfeljebb 2 napig a hűtőben eláll.)
A töltelékhez a póráhagymákról levágtam a (sötét)zöld részeket és a gyökeret. A megmaradt szárakat megmostam és 1 cm-es darabokra karikáztam. Az olajat felforrósítottam, a pórékarikákat rádobtam, sóztam, borsoztam. Jól összekevertem és lefedve mérsékelt tűzön 20-25 perc alatt - miközben néha megkevertem - puhára pároltam. Miután elkészült, hűlni hagytam.
Kézi habverővel összedolgoztam a tojásokat a tejszínnel, majd fakanállal hozzákevertem a már langyosra hűlt póréhagymát. Az így kapott tölteléket sóval, borssal, szerecsendióval fűszereztem.
A hűtőből kivettem a tésztát, majd egy 23 cm átmérőjű formába reszeltem a reszelő nagylyukú oldalán. Ujjaimmal addig nyomkodtam, míg a formát a peremével együtt szépen kibélelte. A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Az elkészült tölteléket a tésztába öntöttem, elsimítottam és 1 óráig sütöttem.

A tészta forrása: Ízek a világból - Egytálételek (Reader's Digest Válogatás)
A töltelék forrása: Stahl Judit: Végre otthon!

Nincsenek megjegyzések: