2009. augusztus 30., vasárnap

Együtt enni, együtt lenni - Sült spagettis frittata

A családi körben elköltött étkezések mindenki életében fontosak. Összekovácsolnak, közösséget teremtenek és erősítenek.
Szüleim és öcsém tegnap jöttek haza vidékről, ahol a nyár utolsó napjait töltötték. Én délután megsütöttem ezt a frittatát, majd a szeleteket dobozokba raktam és elindultam hozzájuk, hogy együtt vacsorázzunk. Így a hazatérőknek volt meleg vacsorájuk és anyunak sem kellett rögtön a tűzhely mellé állnia.

Hozzávalók:
10 dkg spagetti (én a dupláját használtam)*
13 dkg sonka
6 tojás
13 dkg gomba
8 dkg mélyhűtött zöldborsó
1 zöldpaprika
2,5 dl tejszín vagy tej
3 dkg vaj
2 evőkanál felaprított, friss petrezselyem
2,5 dkg frissen reszelt parmezán sajt

Bő vízben kifőztem a spagettit. Amíg a spagetti főtt, serpenyőben megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a szeletekre vágott gombát, és lassú tűzön 2-3 percig pároltam. Hozzáadtam a kimagozott, felaprított paprikát, és további 1 percig pároltam, majd belekevertem a csíkokra vágott sonkát és a zöldborsót is. A lábost levettem a tűzről és kissé hűlni hagytam.
Amikor a spagetti elkészült, kisebb darabokra aprítottam. Előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
Egy tálban felvertem a tojásokat, hozzáadtam a tejet, majd sóval és borssal fűszereztem. Belekevertem a felaprított, főtt spagettit, a petrezselymet és a gombás keveréket is, majd az egészet egy kiolajozott, kb. 25 cm átmérőjű tortaformába öntöttem.
Parmezán sajttal meghintve addig kell sütni, míg a tojás teljesen meg nem szilárdul (kb. háromnegyed óra).

­* az eredeti recept 10 dkg főtt spagettit ír hozzávalónak. De ez az egyéb hozzávalók arányában annyira minimális mennyiség, hogy ezt elírásnak minősítve száraztésztával érdemes szerintem számolni. És én még annak is a dupláját vettem.

Forrás: Nélkülözhetetlen tészta könyv

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sok jó dolog van az életben. Ezek közül az egyik, amikor az ember gyereke egy ilyen finom meglepetésvacsorával várja a szeretteit.

Krisztina írta...

Ezt az én anyum írta?

Névtelen írta...

Hát ki más?