2008. április 6., vasárnap

VKF XIV. - Töltött paprika

Olyan sokáig gondolkodtam, mit főzzek a VKF (Vigyázz, kész, főzz!) XIV. fordulójára, hogy majdnem lemaradtam róla. A kiírás szerinti magyar ízek sok jó ötletet juttattak eszembe, de aztán a töltött paprikánál maradtam. Igazi magyaros étel, a magyar konyha egyik bástyája.

Hozzávalók (4 személyre):
8 húsos zöldpaprika
50 dkg darált sertéscomb vagy -lapocka
7 evőkanál főtt rizs
só, bors
1 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma
1 tojás

A mártáshoz:
1,25 kg érett paradicsom vagy 1 liter 100%-os paradicsomlé
2 evőkanál cukor
kb. 1 csapott evőkanálnyi só
1 ág zellerzöld
2 evőkanál liszt vagy 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő

A paprikákat kicsumáztam, vastag ereit kivágtam, és a csöveket megmosva félreraktam.
A darált húshoz a rizst hozzáadtam, megsóztam, megborsoztam, majd a hagymával és a tojással jól összedolgoztam. A masszát a paprikákba töltöttem, és hústűvel néhány helyen megszurkáltam, nehogy szétrepedjenek. (A paprikák hegyes végeit is levágtam, hogy a tölteléket főzés közben mindkét oldalról átjárja a mártás).
A paradicsomlét lábasba öntöttem. (Aki friss paradicsomot használ, ezek turmixolása után szűrje bele a lábasba). A cukorral ízesítettem, megsóztam, a zellerzölddel fűszereztem.
A paprikákat belefektettem, vizet öntöttem hozzá (akkor jó, ha a paradicsomlé a töltött paprikákat ellepi) és nagy lángon rázogatva felforraltam. Ezután lefedtem, majd kis lángon másfél óráig főztem.
Amikor elkészült, a töltött paprikákat a lábasból kiemeltem. A paradicsomlében maradt zellert kiszedtem, majd botmixerrel az apróbb húsdarabokat eldolgoztam.
Kb. 1 deci vízzel simára kevert lisztet öntve a paradicsomlébe, 2-3 percig forralva besűrítettem azt. Utánízesítettem, majd a paprikákat a mártásba visszahelyeztem.
Petrezselymes burgonyával kínáltam.

Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem alapján

Nincsenek megjegyzések: