Pár éve szomszédunkban egy francia család lakott. Az édesanya gyakran készítette a francia konyha ezen specialitását. Tőle hallottunk először róla, tőle tudtuk meg, mi is az a quiche (ejtsd: kis).
Sokféle fajtája létezik ennek a finom sütőben készült ételnek, de egy közös bennük: a tésztaalapra helyezett tölteléket tojásos massza fogja össze.
Én most az egyik kedvenc töltelékemmel készítettem el, így készült ma kukoricás csirke - quiche.
A hozzávalók bátran helyettesíthetők, ha valaki nem szereti valamelyiket vagy épp nincs szezonja (ahogy én készítettem, zárójelben alább írom).
Hozzávalók:
16 dkg finomliszt (helyette teljes kiőrlésű lisztet használtam)
6 dkg vaj darabokra vágva
1 tojássárgája
5 dkg ementáli sajt (helyette trappista sajtot használtam)
1-2 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
2 dkg vaj darabokra tördelve
1 közepes fej összevagdalt vöröshagyma
20 dkg főtt vagy sült csirkehús
13 dkg konzerv tejes kukorica
1/2 kis kockákra vágott paradicsompaprika (helyette piros kaliforniai paprikát használtam)
2 tojás
1 és fél dl tejszín
1 dl tej
3 dkg reszelt ementáli sajt (helyette trappista sajtot használtam)
1 csokor összevagdalt snidling (helyette újhagyma szárát használtam)
A sütőt nagyon forróra (200 fokra) előmelegítettem.
A lisztet átszitáltam, majd a vajat ujjbegyeimmel elmorzsoltam benne. A tojássárgáját, a sajtot meg a vizet hozzáadva összedolgoztam, majd rugalmas tésztává gyúrtam. Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tettem.
Egy 20 cm átmérőjű, alacsony peremű kerek formát olajjal kikentem. A tésztát a 20 perc letelte után kivettem a hűtőből és a folpacklapon a forma alját és oldalát kibélelő nagyságúra nyújtottam (ha nem sikerül akkorára nyújtani, a formában könnyedén méretre lehet nyomkodni). Sütőpapírt fektettem rá, erre nyers rizst öntöttem. 10 percig sütöttem, majd a rizst a papírral együtt eltávolítottam róla. A tésztát még 7 percre visszatettem a sütőbe, majd hűlni hagytam. A sütőt 180 fokra mérsékeltem.
A töltelékhez a hagymát a vajban megpároltam, majd szűrőlapáttal papírtörlőre szedve leitattam róla a zsiradékot. A húst apró darabokra vágtam, megsóztam, majd a hagyma párolása után megmaradt forró vajon megsütöttem (ha valakinek van maradék főtt vagy sült húsa, az is használható).
A hagymát, a kis darabokra vágott csirkehúst, a lecsöpögtetett kukoricát meg a kis kockákra vágott paprikát a tésztára terítettem. A többi hozzávalót simára kevertem (én egy kicsit meg is sóztam), majd a töltelékre öntöttem.
Még 45 percig sütöttem, majd némi pihentetés után tortaszerűen szeleteltem.
Előételnek vagy főételnek is kitűnő pl. salátával. Praktikus, mivel szeletelve a munkahelyre is magunkkal vihetjük.
Forrás: Tésztában sült csemegék (A család konyhája sorozat)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése