Mindenesetre az életmódváltás része nálam az
is, hogy beiktatok néha egy-egy leves napot. Ez annyit jelent, hogy az ebéddel csak
egy levesre szorítkozom.
És ahhoz, hogy ez az étkezés változatos lehessen, újabb és újabb receptek után kutakodok. Most éppen ezt a csirkeragulevest próbáltam ki.
És ahhoz, hogy ez az étkezés változatos lehessen, újabb és újabb receptek után kutakodok. Most éppen ezt a csirkeragulevest próbáltam ki.
40 dkg csirkemell
1 közepes vöröshagyma
4 evőkanál olaj
1 babérlevél
2 közepes sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
20 dkg csiperkegomba
15 dkg fagyasztott zöldborsó
1 tyúkhúsleves kocka
1 dl tejföl
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál liszt
1 kiskanál mustár
fél citrom leve
késhegynyi őrölt bors
fél mokkáskanál majoranna
1 csapott kiskanál szárított tárkony
só
Elkészítés:
- A megmosott és leszárogatott csirkehúst vágd egy centis kockákra. A hagymát vágd finomra. Tedd a hagymát az olajra és süsd üvegesre, majd add hozzá a csirkehúst, amit fehéredésig süss.
- Tisztítsd meg és vágd karikákra a sárgarépát és a gyökeret, a gombát vágd cikkekre. A zöldségeket keverd hozzá a húshoz és 3-4 percig pirítsd.
- Öntsd fel kb. 1,2 liter vízzel, morzsold bele a leveskockát, szórd bele a zöldborsót és tedd bele a babérlevelet is. Forrald fel, majd kis lángon főzd kb. 20 percig, amíg minden meg nem puhul.
- Keverd össze a tejszínt a tejföllel és dolgozd simára a liszttel. Adj hozzá a forró levesből pár kanálnyit, ezzel is keverd el, majd öntsd a levesbe. 2-3 percig forrald, hogy a leves besűrűsödjön.
- A mustárt a citrom levével, a borssal, a majorannával és egy kevés vízzel keverd ki és apránként add hozzá a leveshez. Ízlés szerint annyit önts csak a leveshez, amennyire savanyítani szeretnéd.
- A tárkonyt szórd a levesbe, sózd ízlés szerint. 1-2 perces forralás után tálalható.
Forrás: Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem