2012. augusztus 5., vasárnap

Tejszínes-zöldséges pulykarakottas

Az elmúlt időszakban sajnos nem volt időm írni, visszatérő olvasóimtól ezért bocsánatot is kérek. Főzésre azért néha volt alkalmam, így most ez a recept az archívumomból került elő.
Továbbra is keresem annak módját, hogyan lehet okosan táplálkozni, életmódot váltani úgy, hogy az ízek ne hiányozzanak az ember életéből (ételéből). Ez a recept is egy jó példa erre.


Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű tészta (metélt vagy spagetti)
4 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
40 dkg pulykamell, kisujjnyi csíkokra vágva
2 közepes sárgarépa, vékony karikákra vágva
20 dkg csiperkegomba, felszeletelve
só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl tejszín
25 dkg trappista sajt, durvára reszelve

Ha el szeretnéd készíteni, így csináld:
  1. A tésztát forrásban lévő sós vízben főzd meg, majd szűrd le és jól csepegtesd le.
  2. Serpenyőben 2 evőkanál olajat forrósíts fel, a hagymát kissé pirítsd meg rajta. Tedd rá a húst, pár percig forgasd át. 4-5 perc múlva a sárgarépát és a gombát is add hozzá. Fűszerezd sóval, borssal, 5-6 percig párold együtt az egészet, majd szedd át egy nagy tálba.
  3. A fokhagymát, a tejszínt, a reszelt sajt felét keverd össze, majd öntsd a nagy tál húsos keverékre. A tésztát is tedd bele és alaposan forgasd össze.
  4. 2 evőkanál olajjal kenj ki egy magasabb falú tepsit és ebben oszlasd el egyenletesen a tejszínes-sajtos húst. A tetejét szórd meg a maradék sajttal.
  5. 180 fokra melegítsd elő a sütőt és ebben 30-35 percig süsd a tésztát. Rövid pihentetés után felkockázva tálald.
 Forrás: Ízek és érzések, 2011. nov.-dec.

Nincsenek megjegyzések: