2010. április 11., vasárnap

Rakott zöldbab, ahogy én szeretem

A címben szereplő én nem én vagyok. De mielőtt összekeverednénk, hogy akkor ki is szereti így a rakott zöldbabot, elmondom, hogy a receptet ezzel a címmel találtam meg egy 10 évvel ezelőtti újságban. A hagyományos rakott zöldbabnál kicsit szaftosabb, látványosabb étel került elő a sütőből. Mostmár ez is lehet a cím: rakott zöldbab, ahogy én is szeretem.

Hozzávalók:
2 dl víz, só
10 dkg rizs vagy 1 zacskó gyors rizs
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (én ezt elhagytam)
2 evőkanál olaj
50 dkg darált sertéshús (én pulykahúsból készítettem)
2 kiskanál pirospaprika
fél mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál majoránna
80 dkg zöldbab
1 tojás
1 csokor petrezselyem
3 dl tejföl

A tepsi kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa (én csak olajat használtam helyettük)

A tetejére:
2 nagy (30 dkg) paradicsom
10 dkg reszelt sajt

Az átválogatott, megmosott rizst kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főztem. A zöldbabot szűrőbetétbe téve gőzben megpuhítottam. (Enyhén sós vízben is meg lehet főzni).
A vöröshagymát megtisztítottam, apróra vágtam és az olajon megfonnyasztottam. (Aki fokhagymát is használ, a vöröshagymával együtt vágja apróra és fonnyassza meg).
A húst a hagymához adtam és kevergetve közepes lángon pár perc alatt megpirítottam. Fél kiskanál sóval ízesítettem, a fele pirospaprikával, a borssal és a majorannával fűszereztem. A tűzről levéve hűlni hagytam, majd összekevertem a rizzsel, a tojással, a fölaprított petrezselyemmel, a maradék pirospaprikával és 1 dl tejföllel. (Felhasználás előtt az íze a fűszerekkel még ízlés szerint módosítható.)
Egy sütőtálat kiolajoztam (kivajazva és morzsával beszórva írja az eredeti recept) és a bab egyharmadát egyenletesen az aljára terítettem. Erre a húsos massza fele került, majd ismét egyharmadnyi bab, hús, végül megint a bab következett.
A maradék tejfölt a tetejére locsoltam és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem. Ezalatt a paradicsomok szárát kimetszettem, majd karikákra vágtam. A 25 perc elteltével az ételt a sütőből kiemeltem, a paradicsomkarikákat elhelyeztem rajta, és a reszelt sajttal egyenletesen meghintettem. További 10-12 perc alatt készre sütöttem.

Forrás: Hagyományos és mai magyar konyha magazin, 2000. júl.-aug.

1 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Ugyanezen recept alapján a mai npig íy készítem én is, nagyon finom.