2009. február 20., péntek

Melegítsünk!

Csodálatos szerkezet az emberi test. Mindig azt kívánja, amire szüksége van. Eddig úgy gondoltam, hogy ez így működik és kész. De a minap egy cikkben ennek tudományos oldaláról is olvashattam. Furcsa volt egy tudat alatt működő, megfoghatatlan érzésről konkrétumokat olvasni és átélni az "aha" élményt.

A Bioinfo Magazin "Melegítő hatású fűszerek és ételek" címmel közölt írást.
Furcsa, de az ételek melegítő hatásának semmi köze nincs ahhoz, hogy az étel forró vagy csípős -e. A kínai orvoslás, táplálkozás szerint sokkal fontosabb pl. az étel, az alapanyag színe, jin és jang jellege.
Melegítő hatásúak például a piros és a sárga ételek. Fűszerek közül a koriander, a rozmaring, a kapor, és az enyhén csípős paprika sorolható ide. A zöldségek közül melegítő hatásúak a főtt zöldségek, a póréhagyma, a zöldpaprika, a zöldborsó, a burgonya, a tök és a karalábé.
Meglepődve olvastam, hogy a gyümölcsöknek mind lehet melegítő hatása, de csak aszalva.

A cikket elolvasva kicsit elgondolkodtam, miket is eszek én télen. És rá kellett jönnöm, hogy tudat alatt ezeket az ételeket keresem.
Miután tél közepénél járva egyre kevésbé csúsztak le a friss zöldségek/gyümölcsök, hirtelen rákaptam az aszalt gyümölcsökre. Úgy látszik, nem véletlenül.

Adjuk a szervezetünknek azt, amit igényel. Ne erőszakoskodjunk. A szervezet természetesen tudja, mi a jó neki. Tudományosan is alátámasztott, hogy ami ösztönösen működik, az nem véletlenek halmaza. Nekem jó volt rádöbbenni erre és megerősítést kapni, hogy érdemes figyelni a belső hangokra.

A kép forrása: www.kepguru.hu

2009. február 17., kedd

Kapros rakott zöldbab

Olyan rakott krumpli feelingje van ennek az ételnek. Valószínűleg a kolbász és a tejföl ismerős ízegyüttese miatt, mivel más közös hozzávalójuk nincs. Csodálkoztam is, miért pont a rakott krumpli jutott eszembe róla.
Ízlelgetés közben a másik felismerésem az volt, hogy finom, de meglepően kemény, nehéz étel, amit pusztán az összetevőkből nem gondoltam volna.
És egy figyelmeztetés a végére: aki a fentiek alapján vagy ellenére tervbe vette, hogy kipróbálja, siessen, mert szép, napos, meleg időben már nem kíván ilyet az ember. A kilókat ráérünk leadni később is!

Hozzávalók (4 nagy adaghoz):
60 dkg mélyhűtött, még fagyos zöldbab
5 gerezd fokhagyma (én ezt teljesen elhagytam)
5 dl tejföl
3 babérlevél
só és frissen őrölt bors
15 dkg juhtúró
2 dkg friss kapor (2 csokor)
15 dkg füstölt sajt

A húsos réteghez:
1 vöröshagyma
fél dl olaj
2 evőkanál sűrített paradicsom
25 dkg darált csirkemellfilé
só és frissen őrölt bors
fél evőkanál morzsolt majoranna
25 dkg puha parasztkolbász

A tepsi előkészítéséhez kevés olaj
A főzővízbe 1 evőkanál só
A tálaláshoz 3 dl tejföl

A zöldbabnak felforraltam a főzővizet. Amikor már forrt, beletettem 1 evőkanál sót és a babérleveleket. A zöldbabot kb. negyed óra alatt puhára főztem, majd leszűrtem.
A húsos réteghez megpucoltam a vöröshagymát, apróra vágtam és az olajon mérsékelt tűzön megfonnyasztottam. Hozzáadtam a sűrített paradicsomot, 1 percig együtt kevergettem őket, aztán belekevertem a darált húst is. Sóztam-borsoztam és még 3-4 percig kevergettem. Ezután megízesítettem majorannával, hozzáöntöttem 1 dl meleg vizet, és lefedve mérsékelt tűzön néha megkeverve, 10 perc alatt puhára pároltam.
A kolbász héját lehúztam, a kolbászhúst karikákra vágtam és szeletelőgépben aprítottam. (Ha elég puha a kolbász, akkor elegendő szétmorzsolni). Ezután a kolbászt hozzádolgoztam a darált húshoz.
A tejfölhöz hozzámorzsoltam a juhtúrót, belekevertem a megfőtt, leszűrt zöldbabot és az apróra vágott kaprot.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra és kiolajoztam egy sütőtálat. A tálba kanalaztam a zöldbab felét, elsimítottam rajta a húsos keveréket, befedtem a maradék zöldbabbal és a tetejére reszeltem a füstölt sajtot.
Az ételt a sütőbe helyeztem és 25 perc alatt készre sütöttem. Tejföllel és friss kenyérrel tálaltam.

Megj.: Én a fokhagymákat kihagytam, de a felhasználásuk a következő lenne. 2 egész, megpucolt fokhagyma a zöldbab főzővízébe kerül a babérlevéllel együtt. A másik 3 fokhagyma összezúzva a juhtúrós tejfölt gazdagítja.

Forrás: Stahl Judit: Gyors házias ételek