2009. december 10., csütörtök

Tejfölös gombaleves

Mi a közös a levesben és a zenében? Szerintem elsőre senki nem erre gondol: tudományos kutatások igazolják, hogy mindkettő megnyugtatja az embert, csökkentik a stressz hormonok szintjét.
Ritka, hogy az ember a kettőt együtt alkalmazza. Aki a levest választja, az jó melegen fogyassza. Aki a zenét, az élőhanggal, akusztikus hangszerekkel előadott, lágy zenét válasszon.
Én most a leveshez kínálok egy alternatívát. Aki szeretné, a zene bekapcsolható mellé!
Jó relaxálást!

Hozzávalók:
25 dkg gomba
2 kisebb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld (vagy 1 kiskanál szárított)
1 kisebb vöröshagyma
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 csapott kiskanál pirospaprika
1+8 dl víz
só, bors

Felhevített olajon megfuttattam a finomra vágott hagymát, majd lehúztam a tűzről, megszórtam a pirospaprikával és kevés (kb. 1 dl) vízzel felöntve jól kiforraltam. Hozzáadtam a szeletekre vágott gombát, a kis kockákra vágott sárga- és fehérrépát. Az egészet összekevertem, sóval, borssal ízesítettem és fedő alatt megpároltam. Mikor a gomba és a zöldség megpuhult, felöntöttem 8 dl vízzel és felforraltam.
A habaráshoz a lisztet egy kevés vízzel elkevertem, majd hozzáadtam a tejfölt és az egészet simára kevertem. A forró levesből 3-4 evőkanálnyit hozzákevertem, majd az egészet a levesbe öntöttem. Jól elkevertem, hozzáadtam a petrezselyemzöldet és pár perc alatt készre főztem. Kóstolás után ízlés szerint az íze még sóval, borssal igazítható.

3 megjegyzés:

Nelli írta...

Szia Krisztina!

Nem vagyok leveses, de ez annyira jól néz ki, és szerencsére minden van hozzá itthon :D (ez nagyon ritka eset)

Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!

Üdv,
Nelli

Krisztina írta...

Szia Nelli!

Örülök, hogy elnyerte a tetszésed. Remélem ízlett is, ha már elkészítetted.
Az e-mailt elküldtem neked.

K.

Nelli írta...

Köszi, igen, megcsináltam, és naggyon jó lett! :-) Igazi lélekmelegítő volt! Csak nem fényképeztem le... Nagyon nem szeretem a telet, amiért ilyen gyorsan sötét van, mert én csak természetes fényben tudok jó képeket csinálni :-( Szegény blogomat el is hanyagoltam mostanában, majd emailben megírom, hogy miért is. Köszönöm az emailed!

Nelli