2009. február 20., péntek

Melegítsünk!

Csodálatos szerkezet az emberi test. Mindig azt kívánja, amire szüksége van. Eddig úgy gondoltam, hogy ez így működik és kész. De a minap egy cikkben ennek tudományos oldaláról is olvashattam. Furcsa volt egy tudat alatt működő, megfoghatatlan érzésről konkrétumokat olvasni és átélni az "aha" élményt.

A Bioinfo Magazin "Melegítő hatású fűszerek és ételek" címmel közölt írást.
Furcsa, de az ételek melegítő hatásának semmi köze nincs ahhoz, hogy az étel forró vagy csípős -e. A kínai orvoslás, táplálkozás szerint sokkal fontosabb pl. az étel, az alapanyag színe, jin és jang jellege.
Melegítő hatásúak például a piros és a sárga ételek. Fűszerek közül a koriander, a rozmaring, a kapor, és az enyhén csípős paprika sorolható ide. A zöldségek közül melegítő hatásúak a főtt zöldségek, a póréhagyma, a zöldpaprika, a zöldborsó, a burgonya, a tök és a karalábé.
Meglepődve olvastam, hogy a gyümölcsöknek mind lehet melegítő hatása, de csak aszalva.

A cikket elolvasva kicsit elgondolkodtam, miket is eszek én télen. És rá kellett jönnöm, hogy tudat alatt ezeket az ételeket keresem.
Miután tél közepénél járva egyre kevésbé csúsztak le a friss zöldségek/gyümölcsök, hirtelen rákaptam az aszalt gyümölcsökre. Úgy látszik, nem véletlenül.

Adjuk a szervezetünknek azt, amit igényel. Ne erőszakoskodjunk. A szervezet természetesen tudja, mi a jó neki. Tudományosan is alátámasztott, hogy ami ösztönösen működik, az nem véletlenek halmaza. Nekem jó volt rádöbbenni erre és megerősítést kapni, hogy érdemes figyelni a belső hangokra.

A kép forrása: www.kepguru.hu

1 megjegyzés:

Annamari írta...

Valóban érdekes ez a dolog. Én először Méliusz Péter Herbáriumában bukkantam ilyen "melegítő-hidegítő" hatásra. Akkoriban hallani sem hallhattak a jin-jangról, vagy nem foglalkoztak vele, és a korabeli európai "orvoslás" ugyanúgy használta ezeket a hatásokat.

Különben én is szoktam hallgatni a szervezetem jelzéseit, és nem vonom meg magamtól az édességet amikor fogyizok, vagy a zsírosabb dolgokat. Kell és kész. És amióta figyelek erre, és megadom amit kér a szervezetem, sokkal jobban érzem magam, mint előtte.