2008. december 7., vasárnap

VKF XXI. - Isler

A Piszke által meghirdetett, irodalmi mű ihlette VKF-re I. Ferenc József császár kedvenc süteményét készítettem el.
Az időutazásra pedig Molnár Ferenc Egy pesti leány története című kisregénye inspirált. A mű a századelőn játszódik Budapesten. Egy középosztálybeli család - és leginkább annak eladósorban lévő lánya - történetén keresztül betekintést nyerhetünk ebbe a korba: a zsúrok, a hölgyek, az urak, a kaszinók világába.
Ez a kor és ezek az életképek ihlették ezt a süteményt, mely a korabeli cukrászdákba repít vissza képzeletben.

Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):
A tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg őrölt mandula vagy dió
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
csipetnyi só

A nyújtáshoz:
finomliszt

A töltéshez:
10 dkg ribiszkelekvár (én erdei vegyes gyümölcs lekvárt használtam)

A bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj

A díszítéshez:
kókuszreszelék, esetleg dió vagy mandula

A tésztához a lisztet az őrölt dióval összekevertem, majd a puha vajjal, a porcukorral és a sóval gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Letakarva 1 órára a hűtőbe raktam (még jobb, ha egy éjszakát pihen).
Sütéskor enyhén belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra nyújtottam, majd egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és előmelegített sütőben 190 fokon 12-15 percig sütöttem.
A tésztakorongok felét lekvárral megkentem, majd a maradék tésztát ráraktam (2-2 tésztakorongot fogtam össze így lekvárral), kissé le is nyomkodtam.
A bevonathoz a csokoládét a vajjal vízgőz fölött megolvasztottam, kb. 1 dl vízzel higítottam és a sütőrácsra helyezett süteményekre kanalaztam. Tetejüket kókuszreszelékkel és dióval díszítettem.
Az elkészült islereket végül a hűtőbe raktam dermedni.

(Megj.1.: Az eredeti receptben nem csak lekvárral, hanem csokikrémmel és lekvárral ragasztják össze a tésztakorongokat. A csokikrém szerintem elhagyható, elegendő a tésztákat a fent leírtak szerint lekvárral összefogni.
Megj.2.: Ez az isler a legfinomabb, amit valaha kóstoltam. Cukrászok által elkészítve ehhez nagyon hasonló isler a Szamos cukrászdákban ízlelhető meg.)

Forrás: Hagyományos és mai magyar konyha magazin 2000. dec.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy kérdésem lenne:tényleg nem kell a tésztájába tojás?
Köszi:Konyhatündér

Krisztina írta...

Kedves Konyhatündér!

Tényleg nem kell a tésztájába tojás. Újra megnéztem a receptet ellenőrzésképpen, úgyhogy biztosan nem kell. :)

Üdv.:
Krisztina

Névtelen írta...

Köszönöm, nem tettem!Finom lett!!
Boldog Karácsonyt!:-)

Krisztina írta...

Örülök. Neked is Boldog Karácsonyt!

olhodopombo írta...

Deliciuos!!!!!!!!!!!!!