2014. július 26., szombat

Zöldséges rizottó

Ahhoz képest, hogy hosszú évek óta főzök, igazi rizottót eddig még nem készítettem.
De ami késik, nem múlik. Most elkészítettem az elsőt és ennek még lesz folytatása, mert nagyon finom.


Hozzávalók:
1 liter zöldségleves (kockából is készülhet)
2 ek. olívaolaj
1 vöröshagyma
2 nagyobb sárgarépa
2 közepes cukkini
25 dkg rizottórizs
fél csokor újhagyma
10 dkg fagyasztott zöldborsó
parmezán sajt
só, bors

  1. A vöröshagymát vágd apró kockákra. A sárgarépát és a cukkinit darabold fel (a cukkinit nem kell meghámozni). Az újhagymát karikázd fel.
  2. Forrald fel a levest vagy 1 liter forró vízhez adj 1 leveskockát.
  3. Egy lábasban melegítsd fel az olajat és tedd bele a hagymát. Forgasd át, majd add hozzá a sárgarépát és a cukkinit is. Sózd, borsozd és kevergetve pirítsd 3 percig.
  4. A rizst mosd át, majd add hozzá a zöldségekhez. Pirítsd még 2 percig.
  5. Önts hozzá 1 merőkanálnyi levest és addig kevergesd az ételt, míg a rizs felszívja a folyadékot. Majd ezt így folytasd kanalanként adagolva, hogy a rizs folyamatosan puhuljon. Amikor a folyadék kb. fele elfogyott, add hozzá a rizshez a felkarikázott újhagymát és a zöldborsót. 
  6. Főzd tovább a rizst. Amikor a folyadék kb. háromnegyede elfogyott már, fokozottan figyelj, mert akkor már lassan jó lesz a rizs. Kóstolgasd sűrűbben, mert ilyenkor már hajlamos túl-, illetve szétfőni.
  7. Amikor a rizs megpuhult, az étel elkészült. Reszelt parmezán sajttal megszórva tálald. 
Forrás: GoodFood Magazin 2014. III. évf. 5. szám

2014. július 12., szombat

Aligátorkörte vacsorára

Mi lenne, ha azt mondanád valakinek, hogy ma aligátorkörte lesz vacsorára? Valószínűleg furcsán nézne rád és nem igazán értené, hogy miről beszélsz. De te előveszed a zöld gyümölcsöt, megfelezed, kiveszed a magját és a húsából finom krémet készítesz.
Nálam ma aligátorkörtéből készült a vacsora, vagyis avokádókrémet készítettem kicsit felturbózva.


Hozzávalók:
1 érett avokádó
1 szál zöldhagyma
1 tojás
3 db háromszögű krémsajt (nálam Medve sajt)
pici citromlé

  1. Az avokádót vágd félbe és húsát kanalazd egy tálba. 10 perces főzési idővel főzd keményre a tojást.
  2. A zöldhagymát karikázd fel, a tojást vágd négybe, és ezeket a sajttal együtt add az avokádóhoz.
  3. Turmixold krémesre, ízlés szerint sózd és némi citromlével tedd pikánssá. 
Forrás: Erdélyi Konyha – finom falatok III. évf. 4. szám