2014. június 21., szombat

Mediterrán csirkecomb újkrumplival

Az én húgocskám szeret enni, talán még főzni is, na de a konyhában állni, azt már nem! Így ma elindítom a „kevés munkával” kategóriát (ld. a címkéknél). Nem garantálom, hogy ezek az ételek gyorsan el is készülnek, de nem kell mellettük állni és nem igényelnek hosszadalmas előkészítést.
És ha már Dóri Görögországból olvassa a blogot, stílusosan legyen az első recept mediterrán ihletésű.
Vigyázz, kész, rajt! Így már nincs kifogás!


Hozzávalók (4 személyre):
6-8 darab csirke felsőcomb (mérettől függően)
1 kg újkrumpli
50 dkg koktélparadicsom
30 dkg olívabogyó vegyesen (zöld, fekete, lila)
só, frissen őrölt bors
fél dl extra szűz olívaolaj
1 kis csokor petrezselyem (helyettesíthető szárítottal)

  1. A combokat mosd meg, majd töröld szárazra. Sózd, borsozd meg mindkét oldalukat, majd kend meg a bőrüket olívaolajjal és helyezd őket tűzálló tálba. 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve süsd 1 órát.
  2. Amíg a csirke sül, vágd félbe a koktélparadicsomokat. A krumplit tisztítsd meg, majd darabold nagyobb darabokra és sózd meg.
  3. Az 1 óra leteltével vedd le az alufóliát a tálról és szórd a csirke köré a krumplit, a koktélparadicsomokat és az olívabogyókat.
  4. Tekerd fel a sütő hőmérsékletét 230 fokra, helyezd vissza az alufóliát a sütőtálra és addig süsd, míg a csirke és a burgonya is megpuhul.
    (Bizonyos időközönként, pl. fél óránként ellenőrizd az ételt. Sütőtől is függ, mennyi idő alatt puhul meg minden. Nekem ez még egy órát vett igénybe.)
  5. Amikor minden megpuhult, az ételt petrezselyemmel megszórva tálald. 
Forrás: Nők Lapja Konyha 2014. május

2014. június 7., szombat

Penne sült spárgával, pancettával és koktélparadicsommal

Mivel a spárgás rizsszelethez (ld. előző recept) csak 25 dkg spárga kellett, így a maradékból az alábbi gyors tésztás fogás készült.
Amíg kifő a tészta, a többi hozzávaló is elkészül, és már csak össze kell keverni.


Hozzávalók (2 személyre):
20 dkg penne
25 dkg zöld spárga
1 ek. olívaolaj
3 szelet pancetta (bacon szalonnával helyettesíthető)
10 dkg koktélparadicsom
néhány friss bazsalikomlevél (helyette használható szárított is)
a tálaláshoz reszelt parmezán sajt

  1. A tésztát sós vízben főzd ki. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. A spárgák fás végeit törd le (az alsó harmaduknál meghajlítva ott törnek, ahol a fás rész kezdődik), majd vágd 2 centis darabokra, így mindegyiket nagyjából 3-4 darabra. A szalonnát vágd nagyobb darabokra.
  3. Tedd tepsibe a spárga darabokat, locsold meg az olívaolajjal. Tedd mellé a szalonna darabokat is és a sütőbe helyezve süsd 10 percig.
  4. Vágd félbe a koktélparadicsomokat. A 10 perc letelte után ezt is add a spárgához és a szalonnához és süsd további 5 percig.
  5. Amikor a tészta megfőtt, szűrd le. Tedd egy tálba, keverd hozzá a sütőből kivett zöldségeket és szalonnát és jól keverd össze.
  6. Sózd, borsozd, majd apróra tépett friss bazsalikomlevelekkel vagy szárított bazsalikomlevéllel szórd meg és jól keverd össze az egészet.
  7. Tálaláskor hintsd meg a tetejét reszelt parmezán sajttal.
 Forrás: BBC GoodFood Magazin 2012 I. évf. 2. szám