2014. május 31., szombat

Spárgás-fetás rizsszelet

Újra itt a spárgaszezon, s vele egy újabb spárgás recept. Hívogatóan színes, könnyed, tavaszi. Csak rá kell nézni.
Fogyaszthatod önmagában vagy egy finom salátával is.


Hozzávalók:
23 dkg főtt rizs (főzés előtti súlya kb. 13 dkg)
25 dkg durvára reszelt cheddar sajt
5 tojás
25 dkg zöld spárga
1 közepes (kb. 20 dkg-os) piros kaliforniai paprika
7 dkg bébi spenót
10 dkg feta sajt

  1. A rizst kétszeres mennyiségű vízben főzd puhára. Ha kicsit több lenne, 23 dkg-ot szedjél ki belőle és tedd egy keverőtálba. Add hozzá a durvára reszelt cheddar sajt felét és egy tojást. Az egészet jól keverd össze.
  2. Sütőpapírral bélelj ki egy kb. 20x20 cm-es négyzetes sütőformát. A rizses masszát kanalazd az aljára és jól nyomkodd bele. Ez lesz a rizsszelet alapja.
  3. A spárgák fás végeit törd le. Hajlítsd meg a végük felé, és ahol eltörik, ott kezdődik a fás vég. A végeiktől megtisztított spárgákat vágd nagyobb (kb. 2 centis) darabokra. Forralj vizet és kb. 2-3 perc alatt főzd benne puhára, majd szedd át egy hideg vízzel teli tálba, hogy megőrizze a színét. Ezt az előfőzést el is hagyhatod, de így biztosan nem lesz a kemény a spárga.
  4. A kaliforniai paprikát csumázd ki, majd vágd vékony csíkokra. A spenót leveleket mosd át.
  5. Jöhet a rétegzés: a rizses alapra helyezd rá a spárga darabokat, majd a paprika csíkokat, végül a spenót levelekkel fedd be.
  6. Egy tálban keverd össze a maradék 4 tojást, a cheddar sajt másik felét és morzsold bele a feta sajtot. Ezt a keveréket öntsd a zöldségek tetejére.
  7. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és addig süsd az ételt, míg a tojás teljesen meg nem szilárdul (ez kb. fél-háromnegyed óra). Hagyd kicsit hűlni, majd szeletekre vágva tálald.
Forrás: Meals in minutes - Vegetarian