2014. április 22., kedd

Tonhalas sült tészta

Mi lesz abból, ha oltár elé állítjuk a zöldborsót és a tonhalat?
Határozott igen és egy jól működő házasság.


Hozzávalók:
40 dkg fusilli tészta
10 dkg fagyasztott zöldborsó
5 dkg vaj
5 dkg liszt
6 dl tej
1 tk. (dijoni) mustár
2 konzerv natúr lében eltett tonhal (egyenként kb. 20 dkg)
4 zöldhagyma
20 dkg konzerv csemegekukorica
10 dkg reszelt sajt

  1. Egy nagy fazékban forralj vizet, forráskor sózd meg, majd amikor már lobog, főzd puhára benne a tésztát. A főzési idő utolsó 3 percére add hozzá a zöldborsót is. Amikor megpuhult a tészta és a zöldborsó is, szűrd le, majd öblítsd le hideg vízzel. Hagyd lecsepegni.
  2. Egy másik lábosban olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet és kevergetve pirítsd meg. Fokozatosan add hozzá a tejet és állandó keverés mellett forrald fel.
  3. Amikor a mártás besűrűsödött, vedd le a tűzről. (Akkor jó, ha nem csöpög, hanem folyik. Inkább lágyabb legyen, mint keményebb). Keverd bele a mustárt és sózd ízlés szerint.
  4. A lecsepegtetett tésztát és zöldborsót tedd át egy nagy keverőtálba. A zöldhagyma zöld szárát vágd karikákra, a konzerv kukoricát szűrd le.
  5. A tésztához add hozzá a zöldhagyma karikákat, a kukoricát, a tonhalat (öntsd le a levét és villával lazítsd fel a húsát) és a fehérmártást.
  6. Jól keverd össze, majd öntsd egy sütőtálba. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal.
  7. A sütőt melegítsd elő 180 fokra és az ételt süsd 5-10 percig, míg a sajt megolvad.
Forrás: BBC GoodFood Magazin (2013. évf. 3 .szám)

2014. április 14., hétfő

Kalimera!

A hétvégét (néhány nappal megtoldva) Görögországban töltöttem.
Volt vendégváró, házi készítésű paradicsomos óriás bab (melyből hadseregnyi készült), sült feta és görög saláta.
Reggeli kávé a kikötőben...
 ...Miltosszal, a kikötő kutyájával...
 ...és egy nagy kikötői sétával.
Tengerparti ebéd...
...sült hallal, káposztasalátával és tök fasírttal.
És persze tájak...
...hangulatok...
 ...napsütés, jó idő.