2014. február 15., szombat

Marokkói gomba kuszkusszal

Az ember néha csak egy dolgot akar: gyorsan, valami finomat enni. Ez az étel gyors, finom és még különlegesen fűszeres is.


Hozzávalók:
1 fej lila hagyma
1 tk. olívaolaj
fél tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt római kömény
300 g csiperkegomba
1 doboz (400 g) darabolt paradicsom
1 doboz (400) g csicseriborsó leöblítve
1 tk. méz
só, bors
175 g kuszkusz
50 g puha aszalt sárgabarack
maréknyi friss petrezselyem

  1. A lilahagymát szeleteld fel, majd forrósítsd meg az olajat és süsd benne kb. 5 percig, amíg megpuhul. Szórd meg a fahéjjal és a római köménnyel, majd süsd további 1 percig.
  2. A gombát mosd meg, majd negyedeld fel. Add hozzá a fűszeres lilahagymához és süsd 2 percig. Öntsd fel a konzerv paradicsommal és add hozzá a leöblített csicseriborsót. Ízesítsd sóval, borssal, mézzel és kis lángon főzd 7-8 percig.
  3. A körethez a sárgabarackot vágd apróra, majd egy tálban keverd össze a kuszkusszal. Öntsd fel 2,5 dl forrásban lévő vízzel. Sózd meg, majd keverd össze és lefedve hagyd 10 percig állni, míg a vizet magába szívja. Tálalás előtt villával lazítsd fel és keverd bele a durvára vágott petrezselymet.
  4. A csicseriborsós gombát a kuszkusszal együtt tálald.
Forrás: BBC GoodFood magazin 2013. évf. 2. szám (február)

2014. február 4., kedd

Olajbogyós humusz

Humuszt sokáig nem készítettem otthon, néhány bolti variációt próbáltam csak ki. Valószínűleg azért is volt ez így, mert főtt csicseriborsót viszonylag kevés helyen lehetett eddig kapni. Főzni meg nem álltam neki. Szóval így a perifériára szorult.
De múltkor megláttam, hogy a Bonduelle-nek is van csicseriborsó konzerve, ami már sokkal könnyebben hozzáférhető (ott van a kukoricák, borsók sorában). Így vettem egyet és kipróbáltam az alábbi receptet. 


Hozzávalók:
1 csicseriborsó konzerv (40 dkg-os)
1 dl extraszűz olívaolaj
fél citrom leve
fél teáskanál római kömény
3 evőkanál darált dió
20 szem magozott zöld olajbogyó
só, bors

  1. A csicseriborsó konzervről öntsd le a levét, mosd át vízzel, majd csepegtesd le.
  2. Tedd egy tálba, majd botmixerrel turmixold össze az olívaolajjal, a római köménnyel, a darált dióval és az olajbogyóval.
  3. Óvatosan add hozzá a citrom levét. Ízlés szerint annyit tegyél bele, amennyire savanykásra szeretnéd.
  4. Ha túl sűrű lenne, vízzel higítsd. Sózd, borsozd, és tálalhatod.
Forrás: Stahl magazin (2013. tél)

2014. február 2., vasárnap

Sütőtökkrémleves

Divatba jött a sütőtök. Talán nem volt még olyan őszi-téli szezon, amikor ennyire középpontba került volna a sütőtök. Alapvetően szkeptikusan álltam ehhez a zöldséghez, mondván én ezt nem szeretem. De miután egy hűvös őszi napon egy étteremben sütőtök krémlevest rendeltem, nem volt kérdés, hogy én is beállok a rajongók sorába.


Hozzávalók:
1 db sütőtök (héjával együtt 1 kg körüli hosszúkás orange sütőtök)
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldségleves kocka

bors
olívaolaj
A tálaláshoz: tökmag

  1. Pucold le a tök héját, magjait távolítsd el, majd a tök húsát vágd 2-3 cm-es kockákra.
  2. Szeleteld fel a vöröshagymát. Kevés olívaolajon futtasd meg a zúzott fokhagymával együtt. Kicsit sózd is meg, hogy könnyebben puhuljon.
  3. Tisztítsd meg a sárga- és a fehérrépát, majd karikázd fel őket. A puha hagymára tedd rá a sütőtök kockákat és a répa karikákat és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  4. Dobd bele a leveskockát és szórd meg kevés borssal.
  5. Fedő alatt főzd addig, amíg a tök megpuhul.
  6. Hagyd kicsit hűlni a levest, majd botmixerrel turmixold. Ha túl sűrűnek találod, vízzel higíthatod. Sóval, borssal állítsd be a leves ízét.
  7. Tálald pirított tökmaggal a tetején.
Forrás: Miele főzőiskola (http://receptek.tv/?oldal=49&uid=4&n=568)