Egy ideje azonban már előszeretettel főzök leveseket.
Rájöttem, a leves főzést inkább az egyszerűség jellemzi, semmint a
bonyolultság. Ez a zöldborsóleves ékes példája ennek, gyakorlatilag
elronthatatlan. Kezdők is bátran kísérletezhetnek vele.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 ek olívaolaj
15 g vaj (vagy helyette is olaj)
1 fej vöröshagyma
900 g fagyasztott zöldborsó
1,2 liter híg zöldégalaplé vagy víz
néhány szál friss kakukkfű (helyettesíthető szárítottal)
só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
opcionálisan tejszín és/vagy aprított menta
- Hevítsd fel az olajat és a vajat egy nagy lábasban. Aprítsd fel a vöröshagymát, majd a zsiradékon párold puhára.
- Add hozzá a fagyasztott zöldborsót, az alaplevet (vagy vizet) és ízesítsd kakukkfűvel, sóval, borssal. Forrald fel, majd kis lángon főzd kb. 15 percig, amíg a borsó meg nem puhul.
- Miután a borsó már megpuhult, hagyd kicsit hűlni a levest. Kb. 10 perc múlva botmixerrel pépesítsd a levest. Tedd vissza lassú tűzre és melegítsd fel újra, ízesítsd még sóval, borssal, ha szükségesnek látod.
- Melegen tálald önmagában vagy tejszínnel és/vagy aprított mentával díszítve.
Forrás: Rose Elliot: Nagy vegetáriánus szakácskönyv