2013. május 23., csütörtök

Zelleres szendvicskrém

Ritkán készítek szendvicskrémet. Pedig érdemes bele egy kis időt és energiát fektetni, mert változatossá teszi a napi szendvicset, emellett sokkal egészségesebb, mint bármelyik felvágott. Ez most egy zelleres variáció, negyed órán belül lehet is enni.


Hozzávalók:
20 dkg tehéntúró
5 dkg zellergumó
2 ek. napraforgóolaj
2 ek. tejföl
2 ek. aprított madársaláta (spenóttal, sóskával vagy petrezselyemmel is helyettesíthető)

  1. Tisztítsd meg a zellergumót, majd finom reszelőn reszeld le.
  2. A túrót villával törd össze. Keverd bele a reszelt zellert, a napraforgóolajat, a tejfölt és az aprított madársalátát. Ízesítsd sóval.
  3. Alaposan keverd el a szendvicskrémet, majd halmozd kenyérszeletekre.
Forrás: Dr. Oláh Andor–Kállai Klára–Vadnai Zsolt: Reformkonyha

2013. május 19., vasárnap

Zöldséges ragu

Alapvetően nem vagyok vegetáriánus, de amikor előbújik vegetáriánus énem, akkor ilyeneket főzök. Tele zöldséggel és színnel. Jól variálható, tehető tésztára, hús/hal mellé vagy ahogy én ettem, puliszka tetején. Egy szelet kenyér, pl. piritós tetején is megállja a helyét. Mert ez a ragu akár kenőkének is tökéletes.


Hozzávalók:
1 vöröshagyma apróra vágva
2 szárzeller feldarabolva
2 sárgarépa kis kockákra vágva
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek. paradicsompüré
1 ek. balzsamecet
25 dkg kockára vágott zöldség (pl. cukkini, piros californiai paprika és gomba)
5 dk vörös lencse átválogatva, átmosva
2x400 g darabolt konzerv paradicsom
1 kiskanál szárított bazsalikom

  1. Tedd egy tapadásmentes serpenyőbe a hagymát, a zellert és a sárgarépát. Önts alá 2-3 evőkanál vizet és kis lángon, gyakran kevergetve fedő alatt párold a zöldségeket puhára.
  2. Add hozzá a fokhagymát, a paradicsompürét és a balzsamecetet, majd nagy lángon forrald 1 percig. Tedd bele a felkockázott zöldségeket, a lencsét, a két paradicsomkonzervet és a bazsalikomot és addig melegítsd, míg forrni nem kezd. Ekkor vedd a lángot takarékra és kb. 20 perc alatt főzd készre a ragut. 
  3. Utolsó lépésként a ragu ízét még több balzsamecettel, illetve só, cukor hozzáadásával fokozhatod.
 Forrás: BBC GoodFood magazin, 2013. 2. szám (február)

2013. május 11., szombat

Sonkás-paprikás lepény

Vannak olyan ételek, amiket az első alkalom után meg kell ismételni. Vagy azért mert nagyon jól sikerültek, vagy éppen azért, mert nem. Ez a lepény most az utóbbi miatt került ismétlésre és a tapasztalatok beépítésével sikerült tökéletesíteni.
A lepény tetején amúgy jól mutató, de ropogósra sülő sonka (ami kicsit élvezhetetlenné tette elsőre a lepényt) másodszorra már a lepény aljára került, és így igazi finomság került ki a sütőből.
Innentől a recept már számtalanszor ismételhető, de most már az első okból. :)


Hozzávalók:
A tésztához:
175 g liszt
1 teáskanál sütőpor
25 g hideg vaj
1 csipet só
100 g joghurt
4 ek. tej

A töltelékhez:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 piros húsú (californiai) paprika
1 evőkanál olívaolaj
230 g konzerv darabolt paradicsom
10 dkg szeletelt sonka
maréknyi fekete olajbogyó
3 tojás
3 evőkanál tej

  1. A tészta elkészítéséhez a lisztet, a sütőport és a sót tedd egy tálba és keverd el. Add hozzá a kis kockákra vágott hideg vajat is, majd morzsold szét a liszttel. Keverd bele a joghurtot és a tejet is. Dolgozd össze a tésztát, majd formálj belőle cipót. Csomagold folpackba és felhasználásig tedd a hűtőbe.
  2. A töltelékhez hevítsd fel az olajat egy serpenyőben. A vöröshagymát vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze. A paprikát magozd ki, vágd csíkokra, majd kisebb darabokra.
  3. A szeletelések után a zöldségeket tedd a serpenyőbe és pirítsd kb. 4 percig, amíg minden megpuhul. Ezt követően hagyd kissé kihűlni.
  4. Nyújtsd ki a tésztát és bélelj ki vele egy kerek piteformát. A sonkát vágd csíkokra és terítsd szét a tésztán. Ezt követően simítsd a hagymás keveréket is a tésztára.
  5. A darabolt konzerv paradicsomot szűrd le és tedd ezt is a tésztára. Szórd rá a félbevágott olajbogyókat is.
  6. Verd fel a tojásokat a tejjel, sózd és borsozd. Öntsd a töltelékre.
  7. A sütőt melegítsd elő 200 fokra és a lepényt háromnegyed óra alatt süsd készre. 
Forrás: Tészta: BBC Good Food magazin 2012. I. évf. 9. szám
  Töltelék: BBC Good Food: 101 olcsó étel