2013. október 23., szerda

Vöröslencse leves

Lencsével én eddig ritkán főztem, most kezdek rákapni az ízére. Talán a családi hagyomány miatt van ez, nálunk a lencse az új évhez kapcsolódik és máskor nem igazán kerül az asztalra. Pedig annyi felhasználási formája van még!
Eddig nálam is csak egyszer és kísérő szerepben került az ételbe, de most főszerepet kapott ebben a levesben, mely egyszerre lett pikáns és édes. Igazi melengető leves.


Hozzávalók:
20 dkg vörös lencse
1 kis fej vöröshagyma
1 liter víz
2 leveskocka (én csak egyet használtam)
400 g konzerv darabolt paradicsom
fél citrom leve
olaj
bazsalikom
oregánó
só, bors

A tálaláshoz (ízlés szerint, akár el is hagyhatók):
tejföl és pirított baconkocka

  1. A vöröshagymát aprítsd fel és kevés olajon fonnyaszd meg. Az átválogatott lencsét szűrőben mosd meg és öntsd a hagymára. Keverd el a hagymával, majd öntsd fel a vízzel.
  2. Add hozzá a leveskockákat, fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal és csavard bele egy fél citrom levét.
  3. Így főzd fedő alatt kb. 20 percig, amíg a lencse megpuhul. Ekkor add hozzá a paradicsomot és várd meg, míg rottyan etgyet.
  4. Néhány szelet bacon szalonnát vágj kockákra és pirítsd meg. A levest ezzel megszórva és tejföllel tálald. Barna kenyeret is adhatsz hozzá.
  Forrás: BBC GoodFood magazin 2012. I. évf. 9. szám, november

Nincsenek megjegyzések: