Ez itt most egy mediterrán hangulatú, olajbogyós, tonhalas pite. Salátával kiegészítve könnyed ebédnek is kitűnő, de akár piknikre, kirándulásra is magunkkal vihetjük.
A vajastésztához:
1 csipet só
175 g liszt (én teljes kiőrlésű lisztet használtam)
85 g kemény vaj kis kockákra vágva
1 db tojás
2 kávéskanál hideg víz
1 csipet só
175 g liszt (én teljes kiőrlésű lisztet használtam)
85 g kemény vaj kis kockákra vágva
1 db tojás
2 kávéskanál hideg víz
A töltelékhez:
20 dkg darabolt konzervparadicsom
1 mokkáskanál friss kakukkfű, finomra aprítva
20 dkg ricotta krémsajt
25 dkg konzerv tonhal
10 dkg fekete olívabogyó, karikákra vágva
A
tésztához a lisztet és a sót egy tálba szitáltam és hozzá morzsoltam a vajat.
Amikor a keverék már finomra darált kenyérmorzsához hasonlított, a liszt
közepében kialakított mélyedésbe beleütöttem a tojást és hozzáadtam 2
kávéskanál vizet. A tojást elkevertem, majd kemény tésztává gyúrtam. A kész
tésztát felhasználásig a hűtőbe raktam. (Ha nem használjuk fel azonnal,
legfeljebb 2 napig a hűtőben eláll.)
A töltelékhez a paradicsomot felforraltam, kakukkfűvel
ízesítettem, és kevergetve sűrű mártássá főztem.
A
tésztát egy 23 cm átmérőjű kerek sütőformába nyomkodtam, míg a formát a
peremével együtt szépen kibélelte. Belsejét megkentem a paradicsommártással, a
ricottát rákanalaztam, a tonhal darabokat és az olívabogyókat is rátettem. A
sütőt előmelegítettem 200 fokra, majd az előkészített pitét háromnegyed óra
alatt készre sütöttem.
A kész pitét hűlni hagytam, majd szeletekre vágva
tálaltam.
A
tészta forrása: Ízek
a világból - Egytálételek (Reader's Digest Válogatás)
A töltelék forrása: Ízek és érzések, 2012. április-május
A töltelék forrása: Ízek és érzések, 2012. április-május