2011. június 21., kedd

Müzli muffin

A müzlit nehéz sokoldalúan variálni. A szokásos felhasználási módokon kívül itt van ez az ötlet, keverjük liszthez és süssük meg! Ha cukor helyett mézet, fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használunk, még egészségesebb és táplálóbb finomságot kapunk. A recept eredetileg kerek tortaformára szól, de én ugyanezt az adagot 12 muffin formában osztottam el. Így praktikus és magammal vihetem, amikor csak akarom.

Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg cukor (én helyette 10 dkg mézet használtam)
4 dl tejföl
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
30 dkg gyümölcsös müzli

Egy tálban a tojásokat enyhén felvertem, majd a mézzel elkevertem, végül a tejfölt is hozzáadtam. Egy másik tálban a liszthez hozzáadtam a müzlit és a sütőport. Összeforgattam, majd a tejfölös tojásba kevertem.
A sütőformába papírkapszlikat tettem és a tésztát egyenletesen elosztottam 12 részre. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.

2011. június 16., csütörtök

Milánói spagetti

A milánóinak számtalan variációja létezik, mégis egyet jelent. Lehet spagettivel, makarónival, sertésbordával vagy anélkül készíteni. A lényeg, hogy a paradicsomos mártásba füstölt főtt sonka és gomba kerüljön. Ettől lesz milánói a milánói. És ami még nagyon fontos, hogy parmezán sajttal szórjuk meg a tetejét. Ezek a főbb pontok. A többi már szabadon variálható. Ez most az én változatom.

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg spagetti
néhány evőkanál olaj
1 vöröshagyma
25 dkg gomba
20 dkg főtt füstölt sonka
14 dkg sűrített paradicsom
1 kiskanál kristálycukor
fél-fél mokkáskanál bazsalikom, kakukkfű, rozmaring
só, bors
10 dkg parmezán sajt

A spagettit enyhén sós vízben megfőztem, lecsepegtettem, majd hideg vízzel leöblítettem.
A mártáshoz a hagymát meg a gombát megtisztítottam, az előbbit finomra aprítottam, az utóbbit félbevágtam és felszeleteltem. A sonkát vékony csíkokra vágtam.
A hagymát kevés olajon üvegesre sütöttem. A gombát meg a sonkát hozzáadtam és nagy lángon 5 percig pirítottam. Megborsoztam, 1 mokkáskanál sóval ízesítettem. Amikor a gomba megpuhult, a paradicsompürét belekevertem, a cukorral ízesítettem és 1-2 deci vízzel higítottam. A bazsalikomot, a kakukkfüvet és a rozmaringot beleszórtam. A mártást összeforraltam, majd a tésztát beleforgattam. Ahogy a tészta felveszi a mártást, ízlés szerint vízzel még tovább higítható.
A tésztát parmezán forgácsokkal a tetején tálaltam.