2011. január 30., vasárnap

Sajtos-kukoricás-brokkolis tészta

Egy-egy sikertelen recept engem hosszú időre el tud riasztani az újbóli próbálkozástól, de még a hasonló összetevőkből álló receptektől is. Miután egy brokkolis kísérletem kudarcba fulladt, a receptet megsemmisítettem és brokkolit sem akartam egy ideig látni. Így indultam neki, aztán találkoztam ezzel a recepttel és úgy döntöttem, ezt kipróbálom. Kicsit olyan volt, mint visszaülni a lóra, miután az ledobott. Ha brokkolit mostanában nem is fogok sokat főzni, de ez a tésztás könyv meghozta a kedvem más receptek kipróbálására is.

Hozzávalók (2 adaghoz):
100 g masnitészta
140 g brokkolirózsa
198 g konzervkukorica, leszűrve és leöblítve (én egy doboz kukoricát használtam)
25 g vaj
100 ml tej
100 g cheddar sajt, lereszelve

A tésztát forrásban lévő, bő, sós vízben kifőztem. A brokkolirózsákat egy másik lábosban ugyancsak forró vízben puhára főztem. Mindkettőt leszűrtem.
A vajat egy közepes méretű lábasban fölolvasztottam, majd hozzáöntöttem a tejet. Felforraltam, majd levettem a tűzről. Beleszórtam a sajtot és addig kevertem, amíg felolvadt.
A mártást visszatettem a tűzre, hozzákevertem a tésztát, a brokkolit, a leszűrt kukoricát és az egészet összeforgattam. Ízlés szerint sóztam, borsoztam, majd még melegen tálaltam

Forrás: BBC Good Food magazine: 101 tésztaétel

2011. január 19., szerda

Flamand hagymás lepény

Ezt a lepényt még a karácsonyi készülődés időszakában sütöttem. Lefényképeztem és egy téli hangulatú bejegyzést terveztem hozzá írni, de akkor nem volt rá időm. Aztán kitavaszodott. Nyiladozó virágok és megdőlő melegrekordok mellett meg mégsem írhatok zúzmarás fákról! Úgyhogy idáig húztam-halasztottam és ma időjárástól függetlenül megosztom mindenkivel. :)

Hozzávalók:
A vajastésztához:
1 csipet só
175 g liszt (én teljes kiőrlésű lisztet használtam)
85 g kemény vaj vagy margarin, kis kockákra vágva
1 db tojás
2-3 kávéskanál hideg víz

A töltelékhez:
80 dkg póréhagyma (tisztítás után fél kg)
5 dkg vaj (én olajat használtam)
só és frissen őrölt bors
2 tojás
2 dl tejszín
1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

A tésztához a lisztet és a sót egy tálba szitáltam és hozzá morzsoltam a vajat. Amikor a keverék már finomra darált kenyérmorzsához hasonlított, a liszt közepében kialakított mélyedésbe beleütöttem a tojást és hozzáadtam 2 kávéskanál vizet. Egy kés hegyével elkevertem, majd kemény tésztává gyúrtam. A kész tésztát felhasználásig (kb. fél óra) a hűtőbe raktam. (Ha nem használjuk fel azonnal, legfeljebb 2 napig a hűtőben eláll.)
A töltelékhez a póráhagymákról levágtam a (sötét)zöld részeket és a gyökeret. A megmaradt szárakat megmostam és 1 cm-es darabokra karikáztam. Az olajat felforrósítottam, a pórékarikákat rádobtam, sóztam, borsoztam. Jól összekevertem és lefedve mérsékelt tűzön 20-25 perc alatt - miközben néha megkevertem - puhára pároltam. Miután elkészült, hűlni hagytam.
Kézi habverővel összedolgoztam a tojásokat a tejszínnel, majd fakanállal hozzákevertem a már langyosra hűlt póréhagymát. Az így kapott tölteléket sóval, borssal, szerecsendióval fűszereztem.
A hűtőből kivettem a tésztát, majd egy 23 cm átmérőjű formába reszeltem a reszelő nagylyukú oldalán. Ujjaimmal addig nyomkodtam, míg a formát a peremével együtt szépen kibélelte. A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Az elkészült tölteléket a tésztába öntöttem, elsimítottam és 1 óráig sütöttem.

A tészta forrása: Ízek a világból - Egytálételek (Reader's Digest Válogatás)
A töltelék forrása: Stahl Judit: Végre otthon!