2010. november 25., csütörtök

Molnárka

Ez a történet 5 héttel ezelőtt kezdődött. Ekkor derült ki egy ártatlan kérdés után, hogy kisöcsém még nem evett molnárkát. Sőt, még nem is hallott róla! Naivan csak annyit kérdezett: "Mi az? A kis molnár?"
Magyarázat helyett felkutattam a neten található molnárka recepteket és nekiálltam a gyártásnak. Több receptet több változatban is kipróbáltam. Első próbálkozásaim nem sikerültek tökéletesre, hol a tészta állaga, hol az íze nem volt molnárkás. Végül Fakanál pufijában megtaláltam a tökéletes receptet.
Így 5 heti kísérletezgetés után megszületett az igazi molnárka, melyet öcsémmel együtt az egész család élvezettel fogyasztott.

Hozzávalók (kb. 12-14 molnárkához):
1 tojás
2 evőkanál joghurt vagy tejföl
5 dkg olvasztott vaj
1 dl langyos tej
50 dkg liszt
7 gr szárított élesztő
1,5 teáskanál só
1-2 evőkanál kristálycukor
+ 1 tojás a lekenéshez

A lisztet kimértem, beleszórtam a száraz hozzávalókat, majd a nedveseket is. Puha tésztát gyúrtam belőle, majd kb. 1 órát kelesztettem.
A megkelt tésztát átgyúrtam, kolbász vastagságú rúdakat formáztam belőle, majd ezeket 10-13 cm-es darabokra vágtam. Végeiket kicsit lenyomkodtam, kifli formára alakítottam őket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
Kb. 20 percig még kelni hagytam, majd lekentem a tetejüket egy felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.