2010. május 11., kedd

Francia csokitorta

Ezzel a tortával pályázni lehetne a legfinomabb csokitorta címére. De az egyszerű és nagyszerű kategóriában is megállná a helyét.
Egyik kedves kolleganőm születésnapján kóstoltam először és mondhatom első látásra (?) szerelem volt. A saját reprodukció kicsit váratott magára, de édesszájú párom születésnapja jó alkalmat kínált a recept kipróbálására. Miután a tortát eltüntettük, páromtól egyetlen mondat hangzott csak el: "Egy hibája volt ennek a tortának, hogy kevés volt", és ez számomra mindennél többet mondott.

Hozzávalók:
150 g jó minőségű étcsokoládé
200 g vaj
120 g cukor
5 db tojás
3 evőkanál brandy
1 evőkanál liszt
opcionálisan a díszítéshez gyümölcs (pl. eper, málna)

Egy kisebb, 18 cm-es kerek tortaformát kivajaztam és kiliszteztem. (Nagyobbat is lehet használni, de a torta akkor laposabb lesz. Miután megsült, összeesik egy kicsit.)
Vízgőz felett egy tálban felolvasztottam a csokit és a 20 dkg vajat. A tojásokat szétválasztottam. A sárgájukat kikevertem a cukorral, a fehérjét kemény habbá vertem.
A cukros tojássárgájához hozzáadtam az 1 evőkanál lisztet és a 3 evőkanál brandyt. Az egészet összekavartam, majd hozzáöntöttem a felolvasztott vajas csokit és ezzel is elkevertem. Végül finoman beleforgattam a felvert tojáshabot is.
Ezt a masszát az előkészített tortaformába öntöttem és 180 fokra előmelegített sütőben 1 óráig sütöttem.
Miután megsült és kihűlt, eperrel díszítettem.

Forrás: Erika, a kolleganőm, de elméletileg a Tv Paprika magazin egyik számában is megtalálható a recept.