2009. december 14., hétfő

Brokkolis-sonkás tészta

Még soha nem sütöttem-főztem mikrohullámú sütőben, valahogy idegenkedek tőle. Az ember nem látja, mi folyik ott bent, nem tevékeny részese az étel elkészítésnek és ezzel eltűnik az alkotás öröme. A mikrohullám emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásairól már nem is beszélve!
Csak melegíteni szoktam benne, bár káros hatásai miatt ezt is megpróbálom mérsékelni. Az igazat megvallva nehezen tudok elszakadni tőle, nem könnyű a már megszokott kényelmes dolgokat feladni. Egyszer biztosan megválok tőle. Ha elromlik, nem fogok újat venni. Ezt már elterveztem.
Ez a recept eredetileg mikrohullámú sütőre íródott, de én – a természetesség híveként - a hagyományos módon készítettem el.

Hozzávalók:
30 dkg mélyhűtött brokkoli
1 vöröshagyma
diónyi vaj vagy margarin (én olajat használtam)
20 dkg főtt sonka
2 tojás
5 dl tej
20 dkg csiga- vagy kiscsőtészta
10 dkg reszelt sajt
só, őrölt bors

A brokkolit vízgőz felett puhára pároltam. A tésztát lobogó forró vízben kifőztem, majd leszűrtem.
A megtisztított hagymát felaprítottam és az olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a kis kockákra vágott sonkát és még 2-3 percig együtt sütöttem.
A tojást összekevertem a tejjel, beleforgattam a főtt tésztát, majd az egészet a hagymás sonkára öntöttem. Belekevertem a brokkolit is, majd a keveréket tűzálló tálba öntöttem.
Megszórtam sajttal a tetejét és 180 fokos sütőben 1 óráig sütöttem. Addig kell sütni, amíg a tojás teljesen meg nem szilárdul.

A Magyar Konyha receptje alapján (III.évf. 11.szám)

2009. december 10., csütörtök

Tejfölös gombaleves

Mi a közös a levesben és a zenében? Szerintem elsőre senki nem erre gondol: tudományos kutatások igazolják, hogy mindkettő megnyugtatja az embert, csökkentik a stressz hormonok szintjét.
Ritka, hogy az ember a kettőt együtt alkalmazza. Aki a levest választja, az jó melegen fogyassza. Aki a zenét, az élőhanggal, akusztikus hangszerekkel előadott, lágy zenét válasszon.
Én most a leveshez kínálok egy alternatívát. Aki szeretné, a zene bekapcsolható mellé!
Jó relaxálást!

Hozzávalók:
25 dkg gomba
2 kisebb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld (vagy 1 kiskanál szárított)
1 kisebb vöröshagyma
1 kis doboz tejföl
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 csapott kiskanál pirospaprika
1+8 dl víz
só, bors

Felhevített olajon megfuttattam a finomra vágott hagymát, majd lehúztam a tűzről, megszórtam a pirospaprikával és kevés (kb. 1 dl) vízzel felöntve jól kiforraltam. Hozzáadtam a szeletekre vágott gombát, a kis kockákra vágott sárga- és fehérrépát. Az egészet összekevertem, sóval, borssal ízesítettem és fedő alatt megpároltam. Mikor a gomba és a zöldség megpuhult, felöntöttem 8 dl vízzel és felforraltam.
A habaráshoz a lisztet egy kevés vízzel elkevertem, majd hozzáadtam a tejfölt és az egészet simára kevertem. A forró levesből 3-4 evőkanálnyit hozzákevertem, majd az egészet a levesbe öntöttem. Jól elkevertem, hozzáadtam a petrezselyemzöldet és pár perc alatt készre főztem. Kóstolás után ízlés szerint az íze még sóval, borssal igazítható.