2009. március 11., szerda

Tojáslepény cukkinivel

Ez a tojáslepény a kapros rakott zöldbabhoz hasonlóan házias étel. De teljesen más értelemben házias. Nem nehéz húsos ételként kapja ezt a jelzőt. Inkább a családdal, az otthon melegével, a puhasággal, az egyszerűséggel kapcsolódik össze. Talán nem véletlen, hogy Stahl Judit könyvében ez az étel a „nyaralós tojáslepény cukkinivel” nevet kapta.

Hozzávalók (2-3 adaghoz):
fél kg cukkini (kicsi, zsenge példányok)
1 evőkanál só
5 dkg szikkadt kenyérbél
5 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano)
1 friss, hosszú rozmaringág, levelei apróra vágva (én most őrölt rozmaringot használtam)
3 tojás
2 és fél dl tejszín
1 késhegynyi frissen őrölt bors
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

a forma előkészítéséhez kevés vaj

A cukkinikről levágtam a végeiket, majd az így kapott zöldséghurkákat a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeltem. A reszeléket összekevertem a sóval és 20 percre félretettem.
Ezalatt a kenyérbelet ujjaimmal morzsásra őröltem, a parmezánt megreszeltem. A besózott cukkinit - a 20 perc elteltével - szűrőben folyó víz alatt alaposan átöblítettem, kézzel kinyomkodtam belőle a nedvességet és papírtörlőn szétterítettem, hogy minél szárazabb legyen.
A tojásokat kézi habverővel összehabartam a tejszínnel, a borssal és a szerecsendióval, majd fakanállal hozzákevertem a morzsás kenyérbelet, a parmezánt, a rozmaringot és a száraz cukkinireszeléket.
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra és kivajaztam egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas peremű kerek sütőformát.
A masszát egyenletes rétegben átkanalaztam a formába, elsimítottam és 20-25 perc alatt megsütöttem.

Forrás: Stahl Judit: Gyors házias ételek