2008. május 17., szombat

Rakott brokkoli

Évekkel ezelőtt véletlenül találtam rá erre a receptre és gyorsan az egyik kedvencemmé vált. Finom, krémes állagával és harmonikus ízével többszöri ismétlést kíván.

Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
220 g gomba, megtisztítva és vékonyra szeletelve
450 g brokkoli, rózsáira szedve (én meg is pároltam)
fél mokkáskanál só
frissen őrölt fekete bors
8 szelet Graham-kenyér, kb. 340 g, héja nélkül és félbevágva (én 12 szeletet használtam)
220 g érett cheddar sajt, lereszelve
3 tojás
3 dl félzsíros tej
2 paradicsom, felszeletelve

A sütőt előmelegítettem 190 fokra. Serpenyőben felhevített olajon megfonnyasztottam a hagymát. Beletettem a gombát és 2 percig pirítottam, majd hozzákevertem a brokkolit, sóztam, borsoztam. A serpenyőt lefedve 5 percig főztem.
Enyhén kiolajozott sütőedényt kibéleltem a kenyér felével. Ráhalmoztam a brokkolis keverék felét, majd megszórtam a reszelt sajt felével.
A tojásokat elkevertem a tejjel és a felét a sütőedénybe öntöttem. Ezután újabb rétegben raktam le a brokkolit, sajtot és a tojásos tejet, majd a tetején elrendeztem a paradicsomszeleteket.
Az edényt lefedtem fóliával és a sütőbe téve 20 percig sütöttem. Ezután a fóliát levéve addig folytattam a sütést, amíg a massza meg nem szilárdult és világosbarna színt nem kapott (kb. fél óra).

Forrás: Ízek a világból - Egytálételek (Reader's Digest Válogatás)
Az eredeti mű címe: One Dish Meals The Easy Way