2008. április 23., szerda

Kukoricás csirke - quiche

Pár éve szomszédunkban egy francia család lakott. Az édesanya gyakran készítette a francia konyha ezen specialitását. Tőle hallottunk először róla, tőle tudtuk meg, mi is az a quiche (ejtsd: kis).
Sokféle fajtája létezik ennek a finom sütőben készült ételnek, de egy közös bennük: a tésztaalapra helyezett tölteléket tojásos massza fogja össze.
Én most az egyik kedvenc töltelékemmel készítettem el, így készült ma kukoricás csirke - quiche.
A hozzávalók bátran helyettesíthetők, ha valaki nem szereti valamelyiket vagy épp nincs szezonja (ahogy én készítettem, zárójelben alább írom).

Hozzávalók:
16 dkg finomliszt (helyette teljes kiőrlésű lisztet használtam)
6 dkg vaj darabokra vágva
1 tojássárgája
5 dkg ementáli sajt (helyette trappista sajtot használtam)
1-2 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:
2 dkg vaj darabokra tördelve
1 közepes fej összevagdalt vöröshagyma
20 dkg főtt vagy sült csirkehús
13 dkg konzerv tejes kukorica
1/2 kis kockákra vágott paradicsompaprika (helyette piros kaliforniai paprikát használtam)
2 tojás
1 és fél dl tejszín
1 dl tej
3 dkg reszelt ementáli sajt (helyette trappista sajtot használtam)
1 csokor összevagdalt snidling (helyette újhagyma szárát használtam)

A sütőt nagyon forróra (200 fokra) előmelegítettem.
A lisztet átszitáltam, majd a vajat ujjbegyeimmel elmorzsoltam benne. A tojássárgáját, a sajtot meg a vizet hozzáadva összedolgoztam, majd rugalmas tésztává gyúrtam. Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tettem.
Egy 20 cm átmérőjű, alacsony peremű kerek formát olajjal kikentem. A tésztát a 20 perc letelte után kivettem a hűtőből és a folpacklapon a forma alját és oldalát kibélelő nagyságúra nyújtottam (ha nem sikerül akkorára nyújtani, a formában könnyedén méretre lehet nyomkodni). Sütőpapírt fektettem rá, erre nyers rizst öntöttem. 10 percig sütöttem, majd a rizst a papírral együtt eltávolítottam róla. A tésztát még 7 percre visszatettem a sütőbe, majd hűlni hagytam. A sütőt 180 fokra mérsékeltem.
A töltelékhez a hagymát a vajban megpároltam, majd szűrőlapáttal papírtörlőre szedve leitattam róla a zsiradékot. A húst apró darabokra vágtam, megsóztam, majd a hagyma párolása után megmaradt forró vajon megsütöttem (ha valakinek van maradék főtt vagy sült húsa, az is használható).
A hagymát, a kis darabokra vágott csirkehúst, a lecsöpögtetett kukoricát meg a kis kockákra vágott paprikát a tésztára terítettem. A többi hozzávalót simára kevertem (én egy kicsit meg is sóztam), majd a töltelékre öntöttem.
Még 45 percig sütöttem, majd némi pihentetés után tortaszerűen szeleteltem.

Előételnek vagy főételnek is kitűnő pl. salátával. Praktikus, mivel szeletelve a munkahelyre is magunkkal vihetjük.

Forrás: sztában sült csemegék (A család konyhája sorozat)

2008. április 6., vasárnap

VKF XIV. - Töltött paprika

Olyan sokáig gondolkodtam, mit főzzek a VKF (Vigyázz, kész, főzz!) XIV. fordulójára, hogy majdnem lemaradtam róla. A kiírás szerinti magyar ízek sok jó ötletet juttattak eszembe, de aztán a töltött paprikánál maradtam. Igazi magyaros étel, a magyar konyha egyik bástyája.

Hozzávalók (4 személyre):
8 húsos zöldpaprika
50 dkg darált sertéscomb vagy -lapocka
7 evőkanál főtt rizs
só, bors
1 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma
1 tojás

A mártáshoz:
1,25 kg érett paradicsom vagy 1 liter 100%-os paradicsomlé
2 evőkanál cukor
kb. 1 csapott evőkanálnyi só
1 ág zellerzöld
2 evőkanál liszt vagy 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő

A paprikákat kicsumáztam, vastag ereit kivágtam, és a csöveket megmosva félreraktam.
A darált húshoz a rizst hozzáadtam, megsóztam, megborsoztam, majd a hagymával és a tojással jól összedolgoztam. A masszát a paprikákba töltöttem, és hústűvel néhány helyen megszurkáltam, nehogy szétrepedjenek. (A paprikák hegyes végeit is levágtam, hogy a tölteléket főzés közben mindkét oldalról átjárja a mártás).
A paradicsomlét lábasba öntöttem. (Aki friss paradicsomot használ, ezek turmixolása után szűrje bele a lábasba). A cukorral ízesítettem, megsóztam, a zellerzölddel fűszereztem.
A paprikákat belefektettem, vizet öntöttem hozzá (akkor jó, ha a paradicsomlé a töltött paprikákat ellepi) és nagy lángon rázogatva felforraltam. Ezután lefedtem, majd kis lángon másfél óráig főztem.
Amikor elkészült, a töltött paprikákat a lábasból kiemeltem. A paradicsomlében maradt zellert kiszedtem, majd botmixerrel az apróbb húsdarabokat eldolgoztam.
Kb. 1 deci vízzel simára kevert lisztet öntve a paradicsomlébe, 2-3 percig forralva besűrítettem azt. Utánízesítettem, majd a paprikákat a mártásba visszahelyeztem.
Petrezselymes burgonyával kínáltam.

Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem alapján