2008. március 16., vasárnap

Nagymamám szülinapjára - Orosz krémtorta

Nagymamám kedvenc tortája az orosz krémtorta. A cukrászdai változatnál jobban szereti azt, amit én készítek neki. Így ebben az évben is én csináltam meg neki ezt a finom, krémes-habos süteményt.

Hozzávalók:
A piskótatortához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
7 evőkanál finomliszt
A forma kikenéséhez: vaj, liszt

A krémhez:
10 dkg mazsola
1 csomag (4 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
4 dl tej
4 púpozott evőkanál cukor
0,5 dl rum
4 dl tejszín
1 púpozott evőkanál zselatinpor

A díszítéshez:
2 dl tejszín
1 kiskanál zselatinpor
színes gyümölcsök

Az oldalára:
10 dkg durvára darált mandula vagy dió, esetleg piskótamorzsa (lehet vegyesen is)

A piskótatorta elkészítéséhez a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig kevertem. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá vertem. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgattam, közben evőkanalanként a lisztet is hozzáadtam.
Sütőpapírral bélelt 23 cm átmérőjű sütőformába töltöttem. (Kivajazott, kilisztezett formába is tölthető).
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fokon) 15-18 percig sütöttem.

A krémből a mazsolát kihagytam, de ha valaki bele szeretné tenni, a következőképpen járjon el első lépésként: a mazsolát kb. 1 deci vízben forralja fel, majd leöblítés és leszűrés után csepegtesse le.

A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral kis lángon habverővel szorgalmasan kevergetve sűrű krémmé főztem. A tűzről levéve rummal ízesítettem (itt kell beleszórni a mazsolát is, aki szereti), és megvártam, amíg kihűl.
A tejszínt kemény habbá vertem. A zselatint 1 deci hideg vízbe áztattam, majd addig melegítettem, amíg átlátszóvá nem vált. Kissé hűlni hagytam, de mielőtt megdermedt volna, 2-3 evőkanál tejszínhabbal jól elkevertem. Utána óvatosan a tejszínhabba forgattam a főzött vaníliakrémmel együtt.
A piskótatortát 2 lapra vágtam (aki tudja, 3 részre is vághatja) és az alsót egy papírral körben magasan kibélelt tortakarikába fektettem.
A tejszínes krémből 2 evőkanálnyit félreraktam (ez mazsola nélküli legyen mindenképp!), majd a többit a piskótára kentem. A tetejére helyeztem a másik tortalapot és a félretett 2 evőkanálnyi krémet a tetejére kentem.
/Aki 3 részre vágta a tortalapot, úgy a rétegzés: tortalap-krém-tortalap-a krém másik fele-tortalap-2 evőkanálnyi krém a tetejére/.
Letakarva hűtőszekrényben egy éjszakán át dermesztettem (de legalább 3-6 órán keresztül kell dermeszteni).
A díszítéshez felvertem a tejszínt. A zselatint fél deci vízben ugyanúgy készítettem elő, mint a krémhez, majd a tejszínbe csorgattam. Egy keveset a torta oldalára kentem belőle. A maradék tejszín egy részét a tetejére kentem, másik részét csillagcsöves habzsákból a torta tetejére nyomtam.
A torta oldalára durvára darált diót nyomkodtam, a tetejét dió darabokkal díszítettem (de színes gyümölcsök is helyezhetők rá).
Rövid ideig hűtőszekrényben dermesztettem, végül forró vízbe mártott késsel szeleteltem.

Forrás: Hargitai György: Magyar konyha édességek

2008. március 15., szombat

Zöldségleves húsgombóccal

Nem a klasszikus zöldséglevesek táborába tartozik ez a leves. Sűrű, tartalmas étel, mely akár főfogásként is megállja a helyét.

Hozzávalók (6 személyre):
350 g darált pulykahús
30 g parmezán sajt, lereszelve
1 tojás, enyhén felverve
30 g zsemlemorzsa
4 evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld (vagy 2 evőkanál szárított)
1 mokkáskanál só
frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál víz
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 közepes cukkini, megtisztítva, hosszában kettévágva és felszeletelve
180 g bimbós csiperkegomba, megmosva és felszeletelve
1 mokkáskanál szárított rozmaring
400 g darabolt konzervparadicsom
1 liter csirkealaplé
220 g zsenge zöldbab (a zöld zöldbab!), apróra darabolva
180 g spagetti, kis darabokra törve
220 g főtt cannellino bab, leöblítve és lecsepegtetve

A darált pulykahúst összekevertem a parmezán sajttal, a felvert tojással, a zsemlemorzsával, a petrezselyem felével, hozzáadtam a fele sót, egy kevés borsot és a vizet. A masszából dió nagyságú gombócokat formáltam, és lefedve a hűtőbe tettem pihenni.
Felhevítettem az olajat, majd lassú tűzön a fokhagymát 1 percig pirítottam benne. Ezután hozzákevertem a cukkinit, a gombát és a rozmaringot, majd időnként megkeverve kb. 10 percig pároltam, amíg meg nem puhultak.
Ezután hozzáadtam a paradicsomot, felengedtem az alaplével és megsóztam. Miután felforrt, beletettem a zöldbabot és a spagettit. Az edényt félig lefedtem, újra felforraltam, majd csendesen kb. 8-10 percig főztem.
Ekkor kis lángon belefőztem a húsgombócokat. Kb. 5 perc múlva hozzákevertem a cannellino babot és azzal főztem tovább, amíg a bab át nem melegedett. Végül megborsoztam és rászórtam a maradék petrezselymet.

A leves a végén még higítható, majd utánízesíthető, mivel nagyon sűrűre fő.

Forrás: Ízek a világból - Egytálételek (Reader's Digest Válogatás)
Az eredeti mű címe: One Dish Meals The Easy Way